Liigu edasi põhisisu juurde
TWNi tiimi ühispilt ja meie tiim koosolekul materjale uurimas

Trinidad Wisemani arengutee ehk hea spetsialist on palju enamat, kui konkreetse tehnoloogia või meetodi oskaja

Sigrid Viikmaa & Liina Martõnjak & Ave Reimann & Hegle Sarapuu-Johanson

Paaris varasemas artiklis rääkisime Trinidad Wisemani (TWN) kultuurist ja väärtustest ning sellest, kuidas toimib meil hübriitöö

 

TWNis usume, et arendajat ei tee spetsialistiks ainult näiteks Reacti ega disainerit Figma oskus. Hea spetsialist on midagi palju rohkemat! Täna saadki teada, miks oleme loonud spetsialistidele arenguteed ning kuidas käib TWNis õppimine ja mentorlus.

 

 

Mis on TWNi arengutee ja miks see hea on? 

"Aitame paremini mõista, kus sa teel algajast kogenud spetsialistini hetkel oled ning mida juurde õppida, et saada veelgi paremaks spetsialistiks." 

Kirjeldatud arengutee (nooremspetsialist, spetsialist, vanemspetsialist ja juhtivspetsialist) ei tähenda kindlasti seda, et TWNi ootus on, et kõigist peavad saama juhtivspetsialistid, kes teisi juhendavad.

 

See suund on pigem võimalus neile, kes tunnevad, et vanemspetsialistina tegutsemine ei ole enam piisav. Kes tahaksid suuremat vastutust ning oma teadmisi ja oskusi laiemalt jagada. Kes sooviksid kaasa rääkida ka TWNi metoodikate arendamisel ja protsesside parendamisel. 

 

Kui tunnedki ühel hetkel, et sinust võiks saada väga hea juhtivspetsialist, saad sammhaaval hakata vastavaid ülesandeid ja vastutust võtma. Mõni väga hea vanemspetsialist ei tahagi kunagi juhtivale kohale tõusta. Ta vastutab iseenda töö eest ning vajadusel mentordab teisi. 

 

Oleme lahti kirjutanud erinevate rollide arenguteed, et aidata ka kogenud arendajal või disaineril leida inspiratsiooni ning küsida oma tiimijuhilt toetust ja erinevaid õppimisvõimalusi

 

"TWNis on alati olnud väga tugev üksteise aitamise kultuur."

Sellele aitab suuresti kaasa mõistmine, et töötame kõik ühise eesmärgi - kliendi probleemi lahendamise - nimel. Meil ei jäeta kedagi üksi, ka kogenud spetsialisti mitte.

 

Igal inimesel on oma tiim ja tiimijuht. Kui sul tekib mingi küsimus või mure, siis tuge ei pea otsima ainult oma tiimist - kõik kolleegid püüavad kas ise aidata või suunavad sind õige kontakti juurde.

 

 

Pilt
meie tiim metsas uazidega rallitamas

 

 

Kuidas saab TWNis õppida ja areneda?

Teenusedisaini ja digimuutuse valdkonnad arenevad väga kiiresti ning teemasid ja tehnoloogiaid, mida õppida, on tohutult palju. 

 

"Õppimine on meil au sees ja toetame seda - kui tiimiliikmed uurivad ja teevad omale selgeks erinevaid teemasid, on see kasulik nii inimesele endale kui ettevõttele." 

 

Mentorlus

Mentorluse intensiivsus ja ulatus on individuaalne ning sõltub sellest, kui kogenud on inimene ja kui kiiresti ta teemat haarab. See võib alata teooriast või olla kerge juhendamine või hoopis tegevuste tagasisidestamine. Oleme arvestanud, et 1 aasta peaks olema piisav aeg inimese iseseisvumiseks vähemalt baastasemel. 

 

TWNis on põhimõte, et kui kogenud inimene teeb midagi esimest korda või meile tuleb uus töötaja, teeb ta esimesed projektid alati koos mentoriga. Uus töötaja (v.a nooremspetsialist) ei ole terve projekti jooksul tingimata mentordatava rollis. Vastavalt oma kogemuste pagasile teeb ta mõned tööosad ka iseseisvalt. 

 

Kui inimene saab juba täiesti ise hakkama ega vaja enam oma kõrvale mentorit, jätkab ta tööd iseseisvalt. Vajadusel aga tuleb ülesannet uuesti korrata. Mõistagi saab inimene igal hetkel nii oma tiimi liikmetelt kui ka kogu ettevõtte töötajatelt nõu, abi ja näidiseid küsida.

 

Toome näite disainerite mentordamisest. Kujutleme, et oled kogenud disainer, kellel siiani kasutatavuse teste pole tarvis olnud teha. Nüüd aga tekib vajadus ja sa ei oska. Mis saab edasi?

 

Esmalt aitame sul mõistlikus mahus selgeks teha teooria, seejärel saad vaadelda, kui kolleeg testi läbi viib ning viimaks saad ise testi läbi viia mentori vaatluse all. Mentor vaatab töötulemid üle ja annab tagasisidet. Kui mentor on sinu oskustes veendunud, saad iseseisvalt tööd jätkata. 

 

Kuidas käib arendajate mentordamine? Kui tööle tuleb uus arendaja, kellel pole suurt töökogemust, kaasatakse ta projekti (või mitmesse), kus on vähemalt üks arendaja, kes teda mentordab. Mentorid on meil tavaliselt projektipõhised ja see tähendab, et sul võib olla neid rohkem kui üks.

 

Õppimismeetoditest kasutame code review`d, mis tähendab, et kogenud spetsialist vaatab kirjutatud koodi üle ning annab tagasisidet õigsuse, efektiivsuse ja optimaalsuse kohta. Kood läbib testimise ja kui kõik töötab, tehaksegi see kasutajatele kättesaadavaks. Teine meetod on paarisprogrammeerimine ehk õppija programmeerib koos kogenud arendajaga.

 

Kuidas mentor teab, et spetsialist on võimeline iseseisvalt projektis hakkama saama?

Kui...

  • ta suudab etteantud probleemi erinevaid allikaid kasutades ja nõu küsides täiesti ise ära lahendada; 
  • ta suudab hinnata õigesti oma tööde mahtusid;
  • tema tööd ei pea enam jälgima ega töötulemeid üle kontrollima; 
  • ta peab oma sõna; 
  • ta töötab nii, et vigade arv on minimaalne; 
  • kõigil osapooltel on tekkinud kindlustunne temaga koostööd teha. 

 

Pilt
meie tiim sisekoolitusel osalemas

 

"Kogenud spetsialist, kes satub mentori rolli, õpib ka ise väga palju." 

Juhendamise käigus õpib mentor paremini kirjeldama metoodikat ning paremini mõtestama ja hindama, kas töö on hästi tehtud. Sa võid ju olla mingit ülesannet palju kordi teinud, kuid see ei tähenda, et oskad selle tegemist kirjeldada. Kirjeldamise oskus on lisaks mentordamisele oluline ka klientidele asjade selgitamiseks ning koolituste ja ettekannete tegemiseks.

 

Horisontaalse karjääri toetamine

Tundes huvi meie valdkonda kuuluvate teemade vastu, proovime alati leida võimalusi nende proovimiseks ja edasi arendamiseks. Mõne innovaatilise teema puhul võib koguni juhtuda, et saame olla turul selle ainuke pakkuja. Niimoodi uusi asju õppides saame arendada ka oma valdkonda. 

 

"Mõnes projektis võib õpihimuline ja entusiastlik inimene olla kordades väärtuslikum kui aastatepikkuse kogemusega ekspert." 

Näiteks meie UX disainerit Mari-Elli huvitas veebi ligipääsetavus (WCAG) juba ülikoolis, kus ta kirjutas sel teemal ka lõputöö. Oma entusiasmi ja töökusega on temast saanud Eestis veebi ligipääsetavuse tippspetsialist. Mari-Ell on saanud palju katsetada ja teda on mentordatud meie teiste spetsialistide poolt. Kui on huvi ja pealehakkamist, võib jõuda tippu välja!

 

Milliseid õppimisvõimalusi veel TWNis on?

  • sisekoolitused kõikvõimalikel teemadel (nt WCAG, arendus, disain, UX, juhtimine, analüüs jne). Lisaks teeme kõigile uutele töötajatele suunatud sisekoolitusi, sest meil on väga konkreetsed töötegemise metoodikad ja meie tiim peab kokku töötama.
  • spetsialistide meet-upid ehk mõnusad pool vabas vormis sündmused, mis on suunatud meie spetsialistidele (nt arendajad, disainerid, analüütikud) oma teadmiste jagamiseks. Saadakse kokku, süüakse head-paremat ning jagatakse kogemusi, tutvustatakse tehtud projekte ja uusi tehnoloogiaid. Mõnikord valmistab keegi projektiliikmeist ette mini-koolituse. Näiteks disainerite meet-upidel on räägitud mikro animatsioonide loomisest ja Google Analyticsi andmete põhjal disainiotsuste tegemisest. Arendajate meet-upidel on räägitud näiteks Figma-Fractal kujunduse automatiseerimisest, läbi on käinud ka Styled Components ja bit.dev teemad.
  • Slacki vestlusaknad ehk chatid, kus toimub igapäevane infovahetus. Meil on chatid erinevatele rollidele ja teemadele, kus räägitakse tööriistadest ja -võtetest, tehnoloogiatest, otsustest, uudistest jne. Disaini chatis jagatakse ka heade ja halbade disainide viiteid ja linke. 
  • tasulised koolituste programmid, mida võimaldame oma tiimiliikmetel kasutada ettevõtte kulul: Udemy (arendusteemad), LinkedIn Learning (tarkvara, loomingulisus, ärioskused), Interaction Design Foundation (UX disaini teemad). 
  • raamatukogud: väga mitmekesise valikuga pidevalt täienev paberkandjal raamatute kogu. Samuti on meil Kindle e-lugerite ja audioraamatute kogu.

Jaanuar-mai 2023 toimuvad meil TWNis sisekoolitused järgmistel põnevatel teemadel:

 

  • 27.01.2023 - Mida uut toob WCAG 2.2 + kokkuvõte arendajate ligipääsetavuse seirest 
  • 18.01.2023 - Eeterlike õlide toetus töökeskkonnas 
  • 16.02.2023 - Drupali tutvustus arendaja pilgu läbi 
  • 09.03.2023 - AI ja BI tutvustus - mis need on ja kuidas Intelex seda teenusena pakub 
  • 04.04.2023 - Andmete visualiseerimine, infograafikud ja PowerBI võimalused nende ehitamisel 
  • 20.04.2023 - Mis töötab ja mis ei tööta arendusprojektides - suur kogemuste jagamise õhtupoolik
  • 27.04.2023 - Testija 2.0 ehk mis on automaat testimine?
  • 04.05.2023 - Google Analytics (GA) koolitus
  • 11.05.2023 - Drupal CTF Praktiline Labor
  • 16.05.2023 - Storytelling for business purposes (in English)
  • 19.05.2023 - Sissejuhatus UX kirjutamisse
  • 23.05.2023 - Ärimõõdikud ja protsesside automatiseerimise toetamine BI ja AI-ga 
     

 

Tundus põnev?

Kui meie arenguteed tunduvad sinu jaoks väljakutseid pakkuvad, meie hübriidtöö mudel, kultuur ja väärtused kõnetavad sind ning tunned, et TWNis töötamine võiks olla sinu jaoks, siis tutvu meie töökuulutustega ja võta julgesti ühendust! Meil on vabu töökohti pea kõikides rollides – tiimijuhist arendajate, analüütikute, disainerite ja testijateni välja.

 

Õige pea avaldame artikli ka meie palgamudelist ja põnevatest projektidest meie töölaual.


 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.