Liigu edasi põhisisu juurde
Mari-Elli portree

TWN life: meie UX disainer: “Minu südameasjaks on ligipääsetavus ja keskkonnasäästlik mõtteviis.“

Sigrid Viikmaa & Mari-Ell Mets

Jätkame blogisarjaga TWNLife, kus teeme tutvust Trinidad Wisemani (edaspidi TWN) andekate meeskonnaliikmetega erinevatelt ametipostidelt. Räägime tööelust ja hobidest, sellest mis sai tehtud enne TWNi ning küsime sekka ka lõbusaid vimkaga küsimusi. Täna tutvustame sulle meie UX disainerit ja ligipääsetavuse eksperti Mari-Elli, kellel jookseb TWNi ridades 6-s aasta.

 

Meil on hea meel ka teiega jagada, et meie Mari-Ell Mets on 2021. aasta sügisest IAAP (International Association of Accessibility Professionals) poolt sertifitseeritud veebi ligipääsetavuse spetsialist (WAS) Eestis.

 

 

„Kolleegidele seostun ma kindlasti kõige enam märksõnaga WCAG.“

Kuidas sai sinust disainer ja ligipääsetavuse spetsialist ning milliseid ameteid oled pidanud TWNis?

Olen alati soovinud teha midagi loovat, rakendades oma reaalainete oskusi ja loogilist mõtlemist. See viis mind IT-ni, sest koodi kirjutades ei jää „ehitus“-materjalist kunagi puudu, vastupidiselt näiteks arhitektuurile. Lisades sinna kunstnikest vanematelt saadud vaistu, sai minust üks multifunktsionaalne disainer. 

 

Kolleegidele seostun ma kindlasti kõige enam märksõnaga „WCAG” - Web Content Accessibility Guidelines (veebi ligipääsetavuse suunised).

 

See on teema, millest kirjutasin ülikooli lõputöö ning mis on saanud ühiskonnas oluliseks ja mulle südamelähedaseks. Tunnen, et tõstes teadlikkust ligipääsetavusest, muudan erivajadustega inimeste, eakate ja paljude teiste kasutajate elu lihtsamaks. 

 

Olen töötanud TWNis juba 5 aastat ning selle aja jooksul olen olnud nii UX kui UI disaineri, front-end arendaja, ligipääsetavuse spetsialisti, aga ka koolitaja rollis. Mulle meeldib palju erinevaid asju teha, sest nii ei muutu elu ega töö üksluiseks. Näiteks vahelduseks on päris tore kirjutada blogi või esineda mõnel üritusel. 

 

 

„Mulle meeldib mitmekesisus ja TWNis saan täita erinevaid rolle: ühel päeval kirjutan artikleid, teisel intervjueerin, kolmandal testin, neljandal disainin ja viiendal viin läbi mõnda põnevat koolitust.“

Kuidas jõudsid TWNi ja mille poolest TWN erineb teistest ettevõtetest?

TWNi jõudmisega on päris naljakas lugu... :D Ühel päeval saatis sõbranna mulle Facebookis World Usability Day Estonia (mida korraldas Trinidad) veebidisainikonkursi kuulutuse, kus peaauhinnaks oli tollane uusim iPhone. 

 

Loomulikult tundsin tungi osa võtta! Kuna mul sel ajal ühtegi disainiprogrammi ei olnud, tegin kujundused PowerPointiga. Jah, sa lugesid tõesti õigesti :D Ma küll ei võitnud, kuid minu suureks üllatuseks jäi disain korraldajale silma ning mind kutsuti kontorituurile. Meil tekkis klapp ja tulin hiljem Trinidadi praktikale ning siis juba ülikooli kõrvalt tööle. 

 

Saatus on tänaseks korraldanud nii, et teengi päriselt tööd samale kliendile, kelle veebilehe ma tolle disainikonkursi raames ümber kujundasin ning lisaks on mul au olla käesoleva aasta World Usability Day Estonia konverentsi õhtujuht :)

 

TWN erineb minu jaoks teistest ettevõtetest sellega, et siin on võimalus teha nii palju erinevaid projekte ja täita erinevaid rolle. Ühel päeval saan artikleid kirjutada, teisel intervjueerida, kolmandal testida, neljandal disainida ja viiendal viia läbi mõnda põnevat koolitust.

 

Pilt
Mari-Ell laeva pardal

 

 

„Mu silma paneb särama mõte, et TWNis me ei tööta ainult ühe-kahe süsteemi kallal, vaid mõjutame paljude inimeste elu, andes oma panuse sadadesse Eesti digiteenustesse.“

Milles väljenduvad sinu arvates TWNi väärtused? 

Tööle tulles öeldi mulle, et see on töökoht targale ja iseseisvale inimesele - kõlas nagu mina :) Tean, et ülipüüdliku ja kohusetundliku inimesena ei lase läbipõlemine end kaua oodata. Seetõttu on hea, et saan vajadusel näiteks lõunaajal väikese jalutuskäigu teha ja oma aega ise planeerida eeldusel, et töö saab tehtud ja klient on õnnelik.

 

Samuti paneb mu silma särama mõte, et meie töö tõesti mõjutab olulisel määral paljude inimeste elu. Me ei tööta ainult ühe või kahe süsteemi kallal, vaid anname oma panuse sadadesse Eesti digiteenustesse.

 

 

„Parim lõõgastus on see, kui saan südamest tantsida oma lemmiklugude järgi.“

Millised on sinu hobid ning kuidas lõõgastud ja saad töömõtted peast?

Olen tegelikult muusikalise taustaga - laulan ja mängin kitarri. Samuti olen aastaid tegelenud tantsimisega ja kunagi kuulusin isegi TalTechi tantsutüdrukute ridadesse. 

 

Parim lõõgastus on see, kui saan südamest tantsida oma lemmiklugude järgi, lasta end koos sõbrannadega mõnes SPAs hellitada või käia elukaaslasega mõnes looduskaunis kohas matkamas või reisimas.

 

Reisil käies meeldib mulle kõike jäädvustada - maa peal, vee all või drooniga lennates ning sellest kõigest üks äge muusikavideo kokku panna. 

 

Soovita kolleegidele reisisihtkohta ja miks just see?

Hands down, BALI. Olen päris palju reisinud ja Bali on saar, mille kohta mul olid ikka väga-väga kõrged ootused. Minu ootused täitusid ja veel enam – Bali on üks vähestest kohtadest, kuhu ma pikemalt mõtlemata tagasi lendaks.

 

Täiesti muinasjutuline õhkkond, rikkalik kultuur, sõbralikud inimesed, soodne hinnatase ja see loodus... lihtsalt palun ärme viska prügi põõsasse, eks?! 

 

Pilt
Mari-Ell Balil

 

 

„Soovin kirglikult võimalikult vähe prügi tekitada ja saan poest kõik – kuivainetest pesuvahenditeni – kätte pakendeid ostmata.“

On sul mõni kummaline harjumus? 

Üks keskkonnasõbralik harjumus on mul küll: kuna soovin kirglikult võimalikult vähe prügi tekitada, käin toidupoes oma purkide-kottide-pudelitega. Saan kätte kõik kuivainetest pesuvahenditeni, pakendeid ostmata.

 

Minu lemmikpoed pakendita ostlemiseks on Biomarket ja Balti jaama turg. Loodan, et paari aasta pärast ei pea sellist tegevust „kummalise harjumuse“ alla kirjutama :D 

 

Tegelikult kõige keskkonnasõbralikumad on need asjad, mida me EI osta. Minu jaoks oli Fumio Sasaki raamat "Goodbye, Things" päris hea teejuht asjadest vabanemiseks ja minimalistlikuma elustiiliga alustamiseks.

 

Minimalistlik elustiil tähendab minu jaoks keskendumist sellele, mida päriselt armastad ja oluliseks pead ning kõige segava eemaldamist.

 

Mida sa teeksid, kui sul oleks nii palju raha, et ei peaks/tahaks üldse töötada?

Kui mul oleks nii palju raha, siis investeeriksin eelkõige haridusse ja loodussäästlikesse tehnoloogiatesse ehk prooviksin panustada millessegi, mis muudaks võimalikult paljude inimeste elu paremaks. Ja avastaksin muidugi edasi seda imelist maailma, kuhu me oleme sündinud :)

 

Parim nõuanne, mis on sulle kõrvu jäänud?

„Ole ise see muutus, mida soovid maailmas näha.“
 

Pilt
Mari-Ell kruiisilaeva pardal

 

 

 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.