Liigu edasi põhisisu juurde
Trinidad Wisemani tarkvara arhitekt Tarvi portree

TWN Life: meie arendaja Tarvi: “Kui ma ei oleks IT arendaja, töötaksin lennunduses”

Tarvi Raun & Sigrid Varemäe

Alustame uue blogisarjaga TWN Life, kus teeme tutvust Trinidad Wisemani (edaspidi TWN) andekate meeskonnaliikmetega erinevatelt ametipostidelt. Räägime tööelust ja hobidest, sellest mis sai tehtud enne TWNi ning küsime sekka ka lõbusaid vimkaga küsimusi. Esimese intervjuu tegime meie tarkvara arhitekti Tarviga, kellel jookseb TWNi ridades juba 13nes aasta.

 

 

”Miski lihtsalt tõmbas mind arvutite poole”

Kuidas jõudsid arendaja elukutseni ja mida tegid enne?

 

Olin lähisugulaste seas ainus, kes tundis juba noorena suurt huvi IT vastu. Miski lihtsalt tõmbas mind arvutite poole. Minu jaoks ei olnud keeruline arvutite maailmas orienteeruda ning see kõik tundus kuidagi loomulik.

 

Enne TWNi tulekut töötasin pulmafotograafina. Naljakas on ka meenutada esimest töökohta, mil 8. klassis kaevasin kraavi ja tunnis sain vist 15 krooni palka :)

 

 

Millised on sinu lemmik tööülesanded ja tuleviku huvid?

 

Tehniliste ja sisuliste lahenduste väljamõtlemine ning projektides osalemine ärianalüüsi tasemel. Armastan süveneda detailidesse, et kliendi ja lõppkasutajate vajadustest lõpuni aru saada. Tahan täpselt teada, mida ja kellele tehakse ning kas loodav lahendus täidab oma eesmärgi.

 

Mulle meeldib teha midagi kasulikku ja tiimitöös koos sihikindlalt selle nimel pingutada. Tulevikus oleks vahva arendada mõnda päris enda TWNi toodet, millest meie kliendid saaksid kasu või saaksime laiemalt turule paisata. Mul on ülikooli jooksul tekkinud suur huvi riistvara vastu ja oleks põnev midagi ka selles valdkonnas katsetada.

 

 

Mille poolest erineb Trinidad Wiseman teistest ettevõtetest ja millised on põnevad erialased ettevõtmised?

 

Hindan väga, et ettevõte on toetav ning püüab alati koostöös töötajaga leida mõlemale poolele sobivad lahendused. Samuti on tore, et me ei ole ainult töökaaslased, vaid suhted kolleegidega on aja jooksul muutunud isiklikumaks, ka meie lapsed sõbrustavad omavahel.

 

Ettevõte usaldab ja toetab oma töötajat piisavalt ning annab vabaduse ja vastutuse valida, kuidas oma tööd parimal moel teha. Siin on alati toetatud erialast isiklike eesmärgide saavutamist ning antud vabadus technical-stack'i valimisel.

 

Rääkides erialastest ettevõtmistest, oleme tiimiga käinud IT konverentsidel näiteks Londonis ja Hollandis, mis oli lahe kogemus. Sügisel käisime tiimiga ka metsas maasturitega sõitmas – sarnased üritused looduses mulle meeldivad!

 

Pilt
Trinidad Wisemani tiim mägedes matkamas

Trinidad Wisemani tiim mägedes matkamas (El Teide, Tenerife)

 

Millised maailmas toimuvad protsessid võivad IKT ärivaldkonda kõige rohkem 5 aasta pärast mõjutada?

 

Kindlasti 5G, millest tulenevalt tekib rohkem erinevaid teenuseid. Muidugi erinevad e-riigi lahendused väljaspool Eestit. Kuigi meil on e-riik juba väga kaugele arenenud, seisab teistel riikidel see suur töö alles ees.

 

Next big thing  saab olema tehisintellekt (AI) ehk lihtsamalt öeldes masinõpe (ML). Paljud ei oska veel ette näha, milliseid võimalusi, samas ka ohte, hakkab see juba lähitulevikus looma.

 

Masinõpe võimaldab tulevikus mitmeid igapäevatoimiguid automatiseerida. Ma väga loodan, et masinõpe annab tulevikus meile kui inimestele rohkem võimalusi olla inimesed ning keskenduda inimlike väärtuste arendamisele ja märkamisele meie ümber.

 

 

“Elu ei pea üldse nii keeruline olema”

Millised on sinu hobid, varjatud oskused või kummalised harjumused?

 

Peale IT huvitab mind väga lennundus. Kui ma ei oleks IT arendaja, töötaksin raudselt lennunduses. Mind paelub ka linna planeerimine ja arhitektuur. Lisaks tegelen mõned viimased aastad aktiivsemalt maanteeratta sõiduga. Enne pandeemiat olid ka pallimängud iganädalaselt minu ajakavas.

 

Varjatud oskus on fotograafia – aeg-ajalt meeldib ikka hetki jäädvustada, kuid igapäevaselt enam ei kasuta. Kusjuures, minu kõige kummalisem komme on igal hommikul kirjutada üles kõik maailma riigid ja seda suuruse järjekorras. Aitab mälu teravana hoida.

 

 

Kuidas lõõgastud ning millist muusikat kuulad?

 

Parim pingemaandaja on loodus – näiteks lähen üksi mõneks päevaks metsa matkama. Praegu ongi mul käsil maja ehitamine ja loodusele lähemale kolimine.

 

Muusika osas ma mainstream’i austaja ei ole. Hetkel kuulan rohkem itaalia heliloojat ja pianisti Ludovico Maria Enrico Einaudit ning Islandi heliloojat Ólafur Arnaldsit. Pianistidest tooksin esile Costantino Carrara.

 

Kuulan ka palju Folk rocki (või alternative) ja Bluegrass muusika segu. Välja tooksin artistid Mumford & Sons, samuti Nathaniel Rateliff. Kunagi mängisin ka kitarri, mistõttu on hinges kõlamas akustiline muusika - eriti EP versioonid (extended play record).

 

 

Sinu reisisihtkoha soovitus ja üks hulljulge tegu?

 

Kindlasti Vietnam – seal õpid, et elu ei pea üldse nii keeruline olema. Tihti tunduvad olukorrad elus palju keerulisemad, kui nad tegelikult on.

 

Julgeks teoks oli 8 aastat tagasi abikaasaga Vietnamisse kolimine. Elasime seal pool aastat ning tegin sealt kaugtööd. Ainus kindel asi maandumisel oli see, kus me esimese öö magame.

 

 

Parim nõuanne, mida oled kuulnud?

 

“Aeg on inimese kõige väärtuslikum varandus. Kui sul ei ole midagi öelda, siis ära raiska enda ega ennekõike teiste aega.” (Fred Jüssi)

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.