Liigu edasi põhisisu juurde
Kauri profiilipilt

TWN Life: Intelex Insighti asutaja ja tegevjuht: „Tänu praktikale Narva Kreenholmis mõistsin, et just ärianalüütika on minu valdkond"

Sigrid Viikmaa & Kaur Kivirähk

Blogisarjas TWNLife teeme tutvust Trinidad Wisemani andekate tiimiliikmetega erinevatest rollidest. Seekord kutsusin intervjuule meie sidusettevõtte Intelex Insighti asutaja ja tegevjuhi Kaur Kivirähki, et rääkida tema karjäärist ja hobidest. Nagu ikka, küsisin sekka ka lõbusaid vimkaga küsimusi :)

 

Kuidas avastasid enda jaoks ärianalüütika valdkonna ja mis sind selle juures enim köidab?

Ärianalüütika valdkonda viis mind huvi ettevõtte protsesside efektiivsemaks muutmise vastu. Ettevõtlus huvitas mind juba keskkoolist saati, kui osalesin Junior Achievement ettevõtluse kursusel ja lõin õpilasfirma. Lõpetasin Tallinna Realkooli reaalharu ja eks sealt oli loomulik jätk minna majandust õppima. Tartus saingi ühena viimastest veel kätte 4+2 teadusmagistri kraadi. 

 

Ülikooli ajal õnnestus mul praktika sooritada tollases suurimas tööstusettevõttes Narva Kreenholmis, kus uurisin, kuidas saada tootmisprotsessi kuluefektiivsemaks. Sealt sain tunnetuse, et enamik ettevõtteid töötavad kaugel oma võimalikust efektiivsusest. Andmete ja ärianalüütika abil on aga võimalik ettevõtteid efektiivsemaks muuta ja see on kasulik kõigile – nii töötajatele, omanikele kui ka riigile. 

 

Pilt
Kaur vabal ajal

 

„Enne Intelex Insighti asutamist töötasin mitmetes IT firmades ja nägin, et ärianalüütika on vaid kõrvaltegevus teiste “tähtsamate” valdkondade varjus. Minu veendumus oli, et see võiks olla põhitegevusala ja viimased 10 aastat, mil Intelex Insight tegutsenud on, näitab et mul oli õigus.“ 

 

Mille poolest Intelex Insight teistest ettevõtetest erineb ja millised on teie peamised väärtused?

Erinevalt meie konkurentidest pakume kliendile valmisteenust, mitte tööjõu renti ja see annab meile hea stabiilsuse. Usun, et keerulisetel aegadel on see kasulik valik, sest renditööjõust on klientidel vajadusel lihtne loobuda. Vajalikku BI lahendust hoiad aga käigus isegi siis, kui pead oma tööjõudu vähendama ja leidma ettevõttes muid kokkuhoiu kohti. 

 

Usun, et Intelex Insighti peamised tugevused ja ühtlasi ka peamised väärtused on ühtne ja väga mõnus tiim ning professionaalne suhtumine üksteisesse ja klientidesse ka sellistel hetkedel, kui emotsioonid kipuvad üle keema.

 

Veel pean meie väärtuseks professionaalset lähenemist keerulistes olukordades. See on väga oluline, sest öeldud sõnu paraku enam tagasi võtta ei saa. Ma ise väga väärtustan ka meie inimeste oskust mõelda kastist välja.

 

Tihtipeale kiputakse hindama töötajaid, kes teevad kõike protsessidele vastavalt, sageli aga annab palju parema tulemuse võime asjadest sisuliselt aru saada ning lahendada neid uutmoodi ja efektiivsemalt. Tunnen, et meie ettevõtte suurus (20 töötaja ringis) on veel selline, kus saame lubada just sellist loomingulisemat lähenemist ja probleemide lahendamist.

 

„Arvan, et ettevõtte juht peab olema parim müügimees ja seepärast võtan teiste kohustuste kõrvalt teadlikult aega ka kliendikohtumisteks.“ 

 

Millised on sinu lemmikprojektid ja tööülesanded ning milliseid oskusi sooviksid veel omandada?

Mulle meeldivad väga inimeste, suhtlemise ja koolitamisega seotud tööülesanded.

 

10 aastat tagasi, Intelex Insighti algusaegadel, tegin lisaks äriarendusele ka ise klientide juures ärianalüüsi. Need olid väga põnevad projektid ja mulle meeldis, et nende käigus sain klientidele anda esimese tunnetuse oodatavast BI lahendusest.

 

Pilt
Kaur Intelex Insighti kontoris laua taga istumas

 

Kahjuks pole selliste projektide läbiviimine mul ettevõtte kasvades üldjuhtimistegevuste kõrvalt enam võimalik. Mul on aga hea meel, et sellega tegelevad nüüd minu kogenud kolleegid, kellele saan endiselt oma kompetentsi edasi anda.

 

Ülikoolis spetsialiseerusin organisatsiooni juhtimise valdkonnale ja rõõm on tõdeda, et lõpuks olengi seal, kus saan oma teoreetilisi teadmisi praktikasse rakendada. Tegemist on pidevalt areneva valdkonnaga ja kindlasti soovin ennast selles vallas ka edasi arendada.

 

Milliseid põnevaid tiimiüritusi olete Intelex Insightis teinud ja kas oskad soovitada mõnda toredat ettevõtmist sügisperioodiks?

Korra kvartalis püüame tiimiga midagi ühiselt ette võtta. Viimaseks toredaks ajaveetmiseks oli meil augusti lõpus katamaraanisõit Tallinna lahel. Oleme teinud ka erinevaid sportlikke tegevusi - näiteks meenuvad kohe mootorsaanide safari, ettevõtete spartakiaad, kajaki safari ja matk ümber Pakri saare.

 

Sügiskaamoses oleks tore planeerida pigem tubaseid tegevusi - näiteks bridžikoolitus ja bridžimängu õhtu oleks kindlasti päris tore vaheldus sportlikele tiimiüritustele.

 

Millised maailmas toimuvad protsessid võivad sinu meelest meie ärivaldkonda kõige rohkem 5 aasta pärast mõjutada ja mis võiks olla järgmine Intelex Insightis tehtav arendus või muudatus?

Meie valdkonnas mõjutab meid kindlasti tehisintellekti jätkuv võidukäik. Ennustan, et 5 aasta pärast oleme jõudnud punkti, kus ligi pooled meie projektidest on seotud mitte enam traditsioonilise andmeanalüütikaga, vaid just tehisintellekti arenguga. Usun, et see on äärmiselt põnev perspektiiv, mis annab kõigile intelexikatele (Intelex Insighti töötaja) võimaluse end äriliselt ja tehniliselt arendada. 

 

Suurtest muudatustest rääkides, saime just lõpusirgele uue Intelex Insighti brändi loomisega ja kolisime ettevõte kasvades suuremale pinnale. Ettevalmistused juba käivad ning järgmine väga oodatud ja põnev muudatus on ühise toote/teenuse turule toomine koos Trinidad Wisemaniga.

 

Mis oli sinu esimene töökoht ja milline on olnud kõige meeldejäävam töökoht enne Intelex Insighti loomist?

Esimene töökoht oli mul 17-aastaselt suvel ja selleks oli tenniseväljaku valvur. Palka kahjuks ei mäleta, kuid midagi eriti motiveerivat see polnud. Küll aga mäletan, et päevasel ajal, kui väljakud vabad olid, sain sõpradega 5-6 tundi päevas tasuta tennist mängida :)

 

„Meeldejäävaim töökoht oli ülikooli praktika raames kunagises suurimas tööstusettevõttes Narva Kreenholmis. Mäletan, et tehase ekskursioonil tundsin end olevat justkui ajaloo õpikusse - tööstusrevolutsiooni aega sattunud. Kõrvulukustavalt mürisevate, enamasti 1930ndatest aastatest pärinevate vanaaegsete masinate taga töötasid määrdunud ja higised mehed.“

 

Kui mind masinate juurest vaiksesse valgesse tuppa arvuti taha praktikat tegema juhatati, tajusin väga hästi seda ajaloos räägitud klassiühiskonda sinikraedest ja valgekraedest. 

 

Minu praktika ülesandeks oli uurida nende samade ülalkirjeldatud seadmete keskmisi mitteplaneeritud remondikulusid, mille alusel otsustada, millised masinad peab kõige kiiremini välja vahetama. Sisuliselt oli tegemist ärianalüütika aruandlusega, millega tegelen ka praegu. 

 

Millised on sinu hobid ja kas sul on ka mõni „varjatud“ oskus, mida tihti ei kasuta aga tegelikult oskad?

Hobisid on mul seinast seina, kuid nagu ikka, on liiga vähe aega nendega tegelemiseks. Mulle meeldib tennist mängida ja seda olen teinud praeguseks üle 25 aasta. Veel naudin jooksmas käimist, eriti looduses, kuid taaskord ajasurve tõttu tihtipeale linnast välja ei jõua. Korra kuus proovin jõuda teatrisse ja mõnele jazz kontserdile. Laulan ka meeskooris.

 

Pilt
Kaur saksofoni mängimas

 

Kui „varjatud“ oskustest rääkida, siis jazz muusikast innustatuna hakkasin 4 aastat tagasi saksofoni mängima. Kuna mul lapsepõlvest muusikakooli kogemus puudub, siis on õppimisprotsess olnud üsna konarlik aga see-eest huvitav. 

 

Kes on sinu spirit animal ja millise supervõime sa endale valiksid?

Kogu elu on mulle loomad, eriti koerad, meeldinud. Seepärast pean oma spirit animaliks ka just koera. Eks nad ole ustavad, sõbralikud ja üdini positiivsed loomad. 

 

Hetkel mul endal lemmiklooma pole, kuid õnneks on lähedastel koeri, keda teinekord enda juurde öömajale võtan. Minu maamajas heinamaal elavad naabri hobused, keda ma osaliselt adopteerinud olen ja seega armastan oma maamaja rantšoks kutsuda.

 

Pilt
Kaur hobusega oma maamajas ehk rantšos

 

Supervõimeks valiksin vee all hingamise. Mõtle kui suur osa maailmast on meil avastamata, sest selle uurimiseks ja külastamiseks on vaja tohutult palju tehnoloogiat kasutada. Oleks ikka vahva küll, kui saaks osa oma elust ebamugavate balloonideta vee all veeta, aardeid otsida ja kauneid laguune imetleda.

 

Millise kirjanduse austaja oled ja mis on sinu selle aasta to-do listis, mida sa enne pole teinud?

„Olen kriminaalromaanide austaja. Eesti kirjanikest on kindlasti Indrek Hargla romaanid neist ühed geniaalsemad, maailma kirjanikest aga meeldib mulle Norra kirjanik Jo Nesbo ja tema Harry Hole’i lood.“ 

 

Krimkad on ühest küljest lihtne lugemine, teisest küljest saab aju koguaeg erinevaid võimalikke ja võimatuid teooriaid välja mõelda. Ise olen enamiku Jo Nesbo loomingust inglise keeles läbi lugenud, kuid päris mitmed on tõlgitud ka eesti keelde. Filosoofilisest kirjandusest paeluvad mind Richard Dawkinsi raamatud ja mõtisklused.   

 

Selle aasta to-do listis seisab mul muuhulgas kajaki koolituse läbimine ja endale kajaki ostmine.

 

Kuhu soovitaksid kolleegidel reisida ja millised 3 asja võtaksid kaasa üksikule saarele?

Kustumatu mulje on jätnud mulle Kariibimere saared, näiteks Puerto Rico. Enamuse aastast on seal meie jaoks suvi - kunagi pole liiga külm ega liiga palav. Inimesed on väga sõbralikud ja loodus on imeilus. Mida muud sul veel puhkamiseks ja lõõgastumiseks vaja on?

 

Kui oleks üksikule saarele minek, võtaksin kaasa kvaliteetse madratsi, saksofoni ja korraliku taskunoa. Pean saama hästi magada ja üksikul saarel kindlasti just mugavat voodit teha ei õnnestu.

 

Kuna vaba aega oleks palju käes, siis tore oleks oma hobidega tegeleda ja ükski teine peale saksofoni nii hästi minu hobidest üksikule saarele ei kohandu. No ja üks korralik swiss army knife peab ikka ühel Robinsonil metsikus looduses ellujäämiseks olemas olema - nii praktiline ma siiski olen. 

 

Kui saaksid sõnastikku lisada uue sõna, siis millise ja mida see tähendaks?

Tehisintelex Intelex Insighti poolt loodud tehisintellekti lahendus. Endalegi üllatuseks olengi seda juba oma sõnavaras kasutama hakanud :P 
 

Pilt
Kaur vaba aega nautimas ja diivanil istumas

 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.