Liigu edasi põhisisu juurde
kohvitamine

Kohvipaus Trinidad Wisemanis ehk kuidas me kontoritesse kohvimasinaid valisime?

Peeter Ossip

Uue kontori planeerimisel on palju huvitavaid ja mitte nii huvitavaid tehnilisi detaile, mida peab analüüsima ja kaaluma. Uute kohvimasinate valik tundus olevat selline meeldiv ja lihtne vahepala, millega muude toimetuste vahele veidi meelt lahutada. 

 

Mis seal ikka keerulist saab olla - guugeldada, skrollida, võrrelda parameetreid, võtta mõned pakkumused, skrollida veel ning otsustada lõpuks väljanägemise järgi :) Üsna kiiresti sai aga selgeks, et nii lihtsalt see ei lähe. 

 

"Kohvimasina valikut ei saa puhtalt emotsiooni pealt teha, sest üks mõnusamaid kohti kontoris on köök."

Raske on üle tähtsustada head kohvi ja hästi toimivat masinat! Boonusena on kohvi puhul tegemist ühe põneva maailmaga, kuhu sukelduda. 

 

Nii nagu meie igapäevatöös, tuli esmalt alustada olukorra kaardistusega:

 

  • 110+ inimest, keda kontorisse meelitada
  • 2 kontorit - Tallinn ja Rakvere
  • 2 olemasolevat kohvimasinat Jura X10 ja Jura WE8 koos väikeste külmikutega. Viimane neist toimib hästi, kuid X10 oma kehva puutetundliku ekraaniga on üsna kasutajavaenulik.

 

Huvitavaks läks asi siis, kui saime büroojuhtidelt statistikat igakuiste piima tarbimisharjumuste kohta:

 

  • 30 liitrit tavalist piima (küll mugavuse mõttes kõrgpastöriseeritud) 
  • 17 liitrit kaerapiima 
  • 8 liitrit laktoosivaba piima
  • 6 liitrit mandlipiima
  • 1 liiter sojapiima

 

Üllatusena tuli paljudele taimse piima osakaalu tähtsus. Kaerapiim on kõige sobivam, teisel kohal veidi martsipanise mekiga mandlipiim ja maitse poolest kõige võõramaks peetakse meil sojapiima. Mainime siinkohal ära, et kui eriti korrektne olla, siis ei kasutata taimsete jookide puhul enam üldse sõna „piim“, vaid ametlikult on tegemist kaerajoogi, mandlijoogi ja sojajoogiga.

 

"Erinevaid kohviube tarbime ühes kuus kokku umbes 20 kilo jagu."

Rahaliselt kulub meil aastas kahe masina rendi, hoolduse, 220 kilo kohvi ja 756 liitri piima peale ca 9000€ +km.

 

Pilt
TWNikate kohvitassid

 

Nõuded meie uutele kohvimasinatele:

 

  • prioriteediks väga hea maitsega kohv
  • töökindel
  • kiire 
  • nn “ekstra tihedat’” vahtu valmistav
  • kakao valmistamise võimalus
  • lisavõimalusena mitme piima valik (tavaline, taimne)

 

Kohvi maitset ei mõjuta ainult kohviuba, mida kasutame. Olulist rolli mängib ka masina kvaliteet ja kohvisüsteemi disain ning see, mis detailsuseni on võimalik masinat seadistada. Kas on võimalik timmida temperatuuri, rõhku, vett ja kohvi purustamise astet vastavalt kohvijoogile.

 

"Vajasime kohvimasinat, mis oleks piisavalt võimekas välja kannatama “hommikuse tipptunni."

Esmane plaan oli võtta Tallinna kontori suurde kööki üks suur masin Franke A600/800 või Melitta XT7. Kontori teise otsa - väiksemasse kööki - plaanisime kohvi nautimiseks mõnda pisemat ägedat masinat.

 

Näiteks unistasime klassikalisest manuaalsest Itaalia espressomasinast kõigi oma seierite ja viledega. Tulime aga kiirelt maa peale tagasi, sest seda ei suudaks igaüks kasutada. Lõpptulemusena oleks meil vaja veel ühte büroojuhti, kes istuks selle masina kõrval.

 

Järgmine idee oli Jura Z10, kuid see laideti maha, sest tegemist on pigem kodukasutajale mõeldud masinaga. Asemele pakuti Jura x8’t. Kuna Rakvere kontoris oli kindel soov saada masinast ka kakaod, siis sinna see väiksem masin siiski ei sobinud.

 

"Enne otsustamist on vaja kohvimasinate puhul rääkida ka kakaost." 

Lisaks tavalisele piimakakaole on valikus veel kakaokohv, Iiri cappucino, pähklikakao, ja piparmündikakao. Kahjuks need kolm viimast nõuavad mõlemad ekstra pulbri anumat ja seda enamasti ühte masinasse ei mahuta.

 

Isiklikult suhtusin kakaosse alguses väikese skepsisega, aga töötajate arvamust tasub kuulata ja erinevate kakaojookide populaarsust ei soovita alahinnata. Kõige enam kulub pulbrit kakaokohvi ja piparmündikakao peale.

 

Vaagisime erinevate masinate ja ettevõtete vahel kaua. Ühel hetkel saime aga hea hinnapakkumise, mis aitas meil otsustada ning kõikjale meie kontoritesse said suured, mugavad ning kvaliteetsed Franke A600 mudelid.

 

Tallinnas planeerisime ühte masinasse tavapiima ning pähklikakao, teise taimse piima ning piparmündikakao. Rakvere kontorisse tulevad samad võimalused. 

 

Pilt
Kohvimasin ja piimavahustaja TWNi kontoris

 

Tagantjärgi tarkusena toome välja ka ühe nüansi, mille puhul ei osanud arvata, et see võib väljakutseks osutuda. 

 

"Meie ei osanud küsida, müügimehed ega internet ei osanud hoiatada, et kaerapiim ei sobi enamike masinatega." 

Kaerapiim on koostiselt kaera, vee, õli ja kaerajahu segu ning nagu pakendil kirjas, tuleb seda enne kasutamist loksutada, et ei tekiks setet. Integreeritud piimakülmikus puudub piimaloksutamise võimalus.

 

Külmiku piimavooliku otsas on sõel ning valides piimaga joogi, tõmbub sõel umbe ja õline vesi ei suuda sealt läbi minna. Lisaks on oht, et õli ja kaerasegu ummistab ka masina piimasüsteemi. Piima- ja filtrisüsteemi puhastamine/vahetamine on üsna kulukas ning tüütu töö.

 

Soja ja -mandlipiimal sellisel kujul setet ei teki. Lisaks on probleem temperatuuriga: mis sobib ühele piimale, ei sobi teisele. Taimse piima austajatega katsetasime erinevaid mandlipiimasid, mis sobivad suurtes masinates kasutamiseks. Üsna kiiresti sai aga selgeks, et maitse (ja ka vahu tekstuur) muutub ning ei sobi meile. 

 

Uurides teemat edasi, saime tehase poolt infot, et antud hetkel ei ole ühtegi Franke masinat, mis suudaks garanteerida väga hea maitsega jooke taimsete piimade kasutamisel. Nad töötavad selle kallal. Samuti käivad arendustööd taimsete piimade tootjail, et masinates saaks nende tooteid murevabalt kasutada. 

 

Seniks pakume oma kontori ühes masinas tavalist ja teises laktoosivaba piima. Kui inimesed soovivad õige koostisega ja maitsvat kohvijooki taimse kaerapiimaga, siis praegu tuleb seda valmistada eraldi piimavahustajaga, nagu baristad seda teevad.

 

Kaerapiima probleemi kõrval on meeldiv tõdeda, et üks meie hirmudest ei realiseerunud: suuremate kohvimasinate puhul on (köögi) planeerimist, seadistamist ning büroojuhtidel õppimist veidi rohkem, kuid hilisem hooldus on olnud lihtsam. 

 

Sellele aitab kaasa nii filtreeritud puhta vee ning kanalisatsiooni ühendus, masina all kapis peidus paiknev suur kohvipuru prügikast ja ka aparaadi enda automatiseeritus.

 

Kas kokkuvõtteks oleme valitud masinatega rahul? Sellele saab kõige paremini vastata arvude keeles, sest meie iganädalased kohvitarned on kasvanud üle 50%! :)

 

Fun Fact! Suuremate kohvimasinate kohta saime teada, et kiireks toimimiseks ei pruugi piisata tavalisest 220V pistikust, vaid soovitatakse tööstusvoolu 400V. Nupule vajutades toimub samal ajal nii piima vahustamine, kohvi purustamine kui ka vee kuumutamine ja seda kõike saab tööstusvooluga veidi kiiremini. Õnneks saime ehitajal viimasel hetkel nööbist kinni ning kööki veetigi uus kaabel, et meie kohvi nautimine oleks veelgi mugavam :)

 

 

 


 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.