Liigu edasi põhisisu juurde
Taneli portree

TWN life: meie tarkvara testimise insener: „Juhuse tahtel sai minust tarkvara testimise insener ja ma ei ole enam tagasi vaadanud.“

Sigrid Varemäe & Tanel Tromp

Jätkame uue blogisarjaga TWNLife, kus teeme tutvust Trinidad Wisemani (edaspidi TWN) andekate meeskonnaliikmetega erinevatelt ametipostidelt. Räägime tööelust ja hobidest, sellest mis sai tehtud enne TWNi ning küsime sekka ka lõbusaid vimkaga küsimusi. Seekord intervjueerisime meie tarkvara testimise inseneri Tanelit, kellel jookseb TWNi ridades 5s aasta.  

 

 

„Elu sõna otseses mõttes kutsus mind TWNi ning juhuse tahtel sai minust tarkvara testija“ 

Kuidas sai sinust testija ning kuidas jõudsid TWNi? 

Juba varasemalt olin kokku puutunud CMS-ide (sisuhaldussüsteemid) haldamisega. Tehes oma e-poode, iseenda käsitöö müümiseks põhitöö kõrvalt – orienteerusin veebimaailma loodusseadustes üsna hästi.

 

Käisin kunagi hea sõbra kutsel TWNis ühel sündmusel ning tabasin end mõttelt, et just siin tahaksin ma töötada! Nüüd olengi siin – aitäh, elu! :)

 

TWNis alustasin UX disainerina, kuid mulle vaatasid vastu vaid minust pädevamad UX disainerid ning paljude nende kogemused olid juba püüdmatus kauguses kuskil Öpiku-Oorti pilves.

 

Juhuse tahtel pidin ühes projektis katma testija rolli ning kohe tekkis minu ajus justkui rida väikesi sünapside plahvatusi ning mõistsin, et just seda ma tahan ja see on tuleviku ala, kus tööpuudust küll ei ole!

 

Lisaks sain olla ettevõttele väärtuslikum töötaja, tehes seda, mis ei ole võib-olla nii populaarne ning millel puudub "distantsikindel apetiitsus". Kuna TWNis puudusid sel hetkel oma testijad, tekkis ruum, mida asusin agaralt täitma ja pärast seda ei ole enam tagasi vaadanud. 

 

Sinu oskused, lemmik projektid ja tööülesanded? 

Minu oskused on need, mida konkreetsed projektid vajavad ning vastavalt sellele, siis kasutan olemasolevaid või arendan uusi. Kuna testimine on oma olemuselt väga loovtehniline tegevus, siis eneseareng on lõputu ja seda igas mõeldavas suunas - nii teoorias, kui praktikas.

 

Projekti väga oluline lüli on inimesed ehk meeskond, mis koosneb tellija- ja täitjapoolsetest rollidest. Kui kogu meeskond on sõbralik ja professionaalne, siis projekt ongi lemmik.

 

Lemmik tööülesanneteks on mul kindlasti automaattestide loomine, ja just nimelt loomine, sest siin saavad kokku tarkvara testimise kaks poolust: loovus ja tehnilisus. 

 

Pilt
Taneli poolt pildistatud Tondi trammipeatus

Tondi trammipeatus, kust tramm Tanelit kaks korda päevas tööle ja koju viis palju aastaid (pildi autor: Tanel Tromp).

 

 

”TWN on ettevõte, kus inimesed tahavad olla paremad, kui nad tegelikult on” 

Milles väljenduvad TWNi väärtused?  

Nõustun meie tegevjuhi filosoofiaga, mis ütleb, et inimesi ei saa motiveerida, aga neid saab demotiveerida - TWN on täna 100% meritokraatlik ettevõte.

 

Lisaks olen alati imetlenud seda, et TWN on ettevõte, kus inimesed tahavad olla paremad, kui nad tegelikult on. See omakorda motiveerib sind ennast ka rohkem pingutama inimesena ja oma haaret laiendama professionaalina, sest häid eeskujusid on palju.

 

Proaktiivsele inimesele on TWN väga hea (arenemis)keskkond, kust ühelt poolt sulle pakutakse ja teiselt poolt saad pakkuda. Näiteks erinevaid seinast seina teemades koolitusi toimub pea iga nädal ning kui sul on endal ettevõttele lisaväärtust pakkuda, siis see võib realiseeruda nii WIKI lehena, kui ka koolitusena. 

 

Millega tegelesid enne ja milline oli sinu esimene töökoht? 

Töötasin ostu- ja tootejuhina tehnikaalases ettevõttes ning lisaks tegelesin hobikorras ettevõtjana, mis tegeles käsitöö loomisega ning selle müügiga üle maailma.

 

Esimene töökoht oli mul 1997. aasta suvel AS ASPI`s, kus olin kraavikaevaja ning sain 3500 krooni palka. See jäi meelde küll – kõrvetav juulikuu päike, satikad, paksud töötunked, labidas ja kraav ning samal ajal taamal rätikutega ujuma suunduvad näitsikud - kasvatas iseloomu.

 

Mulle endale tundub, et edukad inimesed on need, kes suudavad teha võimalikult suurel hulgal mitte meeldivaid asju ja see juures ise kannatamata. 

 

Pilt
Taneli poolt käsitööna valmistatud seinakell, mis on raamatu kujuline

Kui veel aega oli, armastas Tanel käsitööd - tema seinakellasid võib leida Eestist Jaava saareni (pildi autor: Tanel Tromp).

 

 

”Võrkkiiges maailma kuulamine, tukastamine ja lugemine on minu lõõgastustehnikad” 

Kuidas armastad lõõgastuda, millised on sinu hobid ja varjatud oskused? 

Töömõtetest aitab kõige paremini välja lülitada “Müstilise Venemaa” raadiosaade. Lisaks meeldib mulle võrkkiiges maailma kuulata, tukastada ja lugeda. Pean lugu ka metsas viibimisest ning jahedast soojärveveest.

 

Varjatud oskus on mul ka – rääkida abikaasaga nii, et teen samal ajal tööd ja ta ei märka. Kasutan päris tihti :D 

 

Sinu kummalisim harjumus, hulljulgeim tegu ja kuulsaim inimene, kellega oled kohtunud? 

Nagu kiuste, on mul harjumus käia seenel siis, kui seeni veel ei ole! Hulljulgeimaks teoks pean Edgar Savisaare raamatu “Peaminister” lugemist :D

 

Kuulsaim inimene, keda oli au päris elus kohata, on Tiger Woods – see oli meeldejääv kogemus! Aastal 1999 toimusid Šotimaal British Open golfi meistrivõistlused.

 

Viibisin golfiväljakul, kui järsku tõusid kõik linnud puudelt lendu ning taevas tõmbus tumedaks. Lähenes kaks rohelist helikopterit, kust ühest astus välja Tiger Woods ja teisest tema golfibägi. 

 

 

”Kõigepealt muutu ise (paremaks) ja seejärel näed, et maailm muutub sinuga samas suunas.” 

Milline on sinu elufilosoofia ja mida teeksid, kui omaksid nii palju raha, et ei peaks üldse töötama? 

Minu filosoofia on see, et iga päev võime areneda ja saada paremateks ehk täisväärtuslikumateks inimesteks. Jah, maailma saab muuta. Aga selleks pead kõigepealt ise muutuma ja seejärel näed, et maailm muutub koos sinuga vastavalt halvemaks või paremaks ehk selles suunas kuhu sa ise oled muutunud. 

 

Kui ma ei peaks üldse töötama, püüaksin niipalju kui võimalik, omalt poolt kallutada tasakaalu rohkem hea poole. Maailm ei ole alati kümnel juhul kümnest õiglane, aga ise saab õiglust juurde luua, vähendades nii ebaõiglust teiste jaoks ja seeläbi ka maailmas tervikuna. 

 

Üldiselt ma usun, et kõik inimesed saavad selle, mida nad väärt on ja täpselt sama paradigma järgi leiab siga alati pori. Aga ka siin kehtib seaduspärasus, et erand kinnitab reeglit.

 

Nende eranditega tuleb tegeleda, kuid kahjuks tundub, et mateeria on siin oluline faktor ja ainult ideetasandilt teostuseks ei ole tavainimesel energiat, oskusi ega aega. 

 

Mis on sinu selle aasta to-do listis, mida sa enne pole teinud ja mis on parim nõuanne, mida oled kuulnud? 

To-do listis on kindlasti nende Eesti saarte külastamine, kuhu ei ole veel oma jalaga astunud. Plaan on luua sellest traditsioon.

 

Parimaks nõuandeks pean Ingvar Villido ütelust:

”Ära võta liiga tõsiselt seda, mida sa tunned ja mõtled”. 

 

Pilt
Tanel istumas toolis läbipaistev nõu peas

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.