Liigu edasi põhisisu juurde
TWN 5 spetsialisti

Julged karjääripöörded ehk kuidas Trinidad Wisemani 5 spetsialisti leidsid oma kutsumuse IT maailmas

Helen Mere

Tänapäeva kiiresti muutuvas maailmas muudavad inimesed sageli ka oma karjääri. Ajendiks võib olla väljakutsete otsimine, turu nõudmistega kohanemine või oma unistuste järgimine.

 

Meie viiel kolleegil – Kadil, Tanelil, Dimal, Lilianil ja Taavil on igaühel ainulaadne lugu oma karjäärimuutuse keerdkäikudest. Igaüks neist on Trinidad Wisemanisse kaasa toonud oskusi, elutarkusi ja rikkalikke kogemusi hoopis teistest valdkondadest. Iga lugu räägib seni avastamata potentsiaali ärakasutamisest, uute väljakutsete otsingust ja sellest, kuidas rakendada edukalt varasemaid kogemusi uues valdkonnas.

 

Edasi lugedes saad teada, mis ajendab inimest uurima tundmatut valdkonda ja milliseid õppetunde kogusid meie kolleegid valdkonna vahetamise väljakutsuval teekonnal.

 

 

1.    Kadi lugu: geneetikust IT tiimijuhiks

Kadi tegutses pikalt Eesti teadusmaastikul, täpsemalt geenitehnoloogia valdkonnas. Õpingute käigus töötas ta Geenivaramu biotehnoloogia laboris ja viis teadusprojektide raames läbi nii katseid kui ka suurandmete analüüse. Edasi viis karjääriteekond Kadi projektijuhiks Tartu Ülikooli, kus ta korraldas meditsiinialaseid täiendõppeid ja konverentse. 

 

IT maailmaga on Kadi pikalt kokku puutunud. Juba kooli- ja ülikooliajast oli ta kursis IT andmebaaside ja programmeerimiskeeltega. Õpingute ja töö käigus mõistis ta, kui olulised on IT oskused ka geneetika ja meditsiini valdkonnas.

 

Ühel hetkel otsustas Kadi aga teha karjääripöörde IT suunas. Suur elumuutus saabus tema jaoks siis, kui ta lõpetas Vali IT ümberõppekursuse, mis keskendus Javale. Kõigepealt õppis ta arendajaks, kuid sai üsna kiiresti aru, et IT juhtimise alad on tema jaoks sobivamad.

 

Kuidas sattus geneetik IT sektorisse ja kuidas varasemad oskused kasuks tulid?

Läbi Vali IT praktika sattus Kadi haridusvaldkonna ITsse - täpsemalt HITSAsse. Sealne arendustiim ei olnud eriti suur ja tubli praktikandina avanes tal võimalus tööd saada IT tootejuhi ametikohal. Mõne nädala pärast tegeles Kadi juba IT projektide juhtimisega ja juhendas ning koolitas kliente nende kasutamises. 

 

Lisaks tekkis Kadil töö käigus huvi digiligipääsetavuse vastu. Tänu sellele huvile tõigi Kadi karjäär ta Trinidad Wisemanisse, mis on üheks digiligipääsetavuse eestvedajaks Eestis. Trinidad Wisemanis juhib Kadi lisaks projektidele ka tiimijuhina arendustiimi ning parendab koos kolleegidega Eesti IT lahenduste ligipääsetavust.

 

Kadi on veendunud, et paljud tema varem omandatud oskused on ITs kasutatavad. Korraldusoskus, avalik esinemine, analüütiline mõtlemine ja professionaalne kirjutamisoskus - kõik need on uues rollis olnud määrava tähtsusega. Kadi usub, et inimese teeb ITs edukaks mitte ainult tehniline taip, vaid ka suhtlemise ja kuulamise, positiivse õhkkonna loomise, tiimi motiveerimise, keeruliste olukordade lahendamise ja laiema pildi nägemise oskus.

 

Eredamad IT projektid ja saavutused

Kadi jaoks on Trinidad Wisemanis kõige meeldejäävam projekt olnud digilahenduse loomine liiklusõnnetustest teavitamiseks. Enne seda oli õnnetusest teavitamiseks ainuke viis pabervormide täitmine, mis tuli koos fotodega kindlustusele saata. Nüüd on kõik see tänu Trinidad Wisemani spetsialistide tööle digitaliseeritud, et inimesed saaksid kriisiolukorras kiiresti ja mugavalt tegutseda.

 

Kadi nõuanded IT sektorisse sisenemiseks:

1.    pöördu IT kogemusega tuttavate poole valdkonnast parema ülevaate saamiseks 
2.    varjuta mõnda IT spetsialisti mõne tööpäeva jooksul
3.    uuri ümberõppe võimalusi ja otsi praktikakohti
4.    ära alahinda iseseisvat õpet ja veebikursusi
5.    mõtle, kuidas saaksid praegusel töökohal ITga seotud ülesandeid täita, enne kui astud suurema sammu.

Pilt
Kadi

 

 

2.    Taneli lugu: tehnika müüjast tarkvara testijaks

Tanel alustas karjääri tehnika müügi valdkonnas. Väikeses ettevõttes oli tal võimalus täita mitmeid erinevaid ülesandeid tootejuhtimisest ja ostujuhtimisest veebisisu loomise ja haldamiseni. Nagu paljudel spetsialistidel, jõudis ka Taneli elus kätte hetk, mil igapäevane rutiin muutus liigseks koormaks. Pärast viit aastat hakkas ta tundma, et tema maailmapilt hakkab ahenema ja baseerub kordustel.

 

Tanel julgustab tegema elus raskeid valikuid, olgu selleks siis uus karjäär või investeerimine endasse, lastesse või perekonda. Vastasel juhul võid ühel hetkel taibata, et tühi kott ei seisa püsti ja aega seda täita enam ei ole. Parim hetk muutusteks on alati praegu!

 

Kuidas avanes Tanelile digimaailma uks?

Tanel tegi digimaailmaga tutvust siis, kui pusis oma esimese isikliku veebilehe kallal. See andis talle võimaluse tundma õppida erinevaid CMS platvorme ja sisuhaldussüsteeme ning süveneda brändingu ja kasutajakogemuse nüanssidesse.

 

IT valdkonda astus Tanel mitte läbi ametliku tööpakkumise, vaid sõbra kutsel, kes märkas temas peituvat potentsiaali. Üleminek nõudis kohandumist ja Tanel koges enda sõnul "eustressi" ehk positiivset stressi. Ta õppis olema proaktiivsem ega lasknud mõtetel end üle ujutada, et vältida "eustressi" muutumist tervistkahjustavaks stressiks.

 

Koostöö Trinidad Wisemaniga osutus Taneli digiteekonnal märgiliseks sammuks. Teda toetas ettevõttesisene mentor, kes aitas tal üsna kiiresti selgeks saada, kuidas klientidele väärtust luua. Sellest ajast saati on Taneli tööpõhimõte lihtne ja selge: "Palka maksab klient, mitte ettevõte.“

 

Tanel teab, et uuele erialale üleminekul moodustavad oskused vaid ühe poole võrrandist. Ta on veendunud, et mitte ükski erialane välja lihvitud professionaalsus ei kompenseeri kunagi puuduvat vastutustunnet klientide suhtes, austust iseenda vastu ega oskust suhelda kolleegidega lugupidavalt.

 

Salapärased IT projektid ja saavutused

Kuigi Tanel ei saa konfidentsiaalsuse nõude tõttu jagada üksikasju oma projektidest, on tal hea meel, et saab Trinidad Wisemanis töötades anda oma panuse digilahenduste loomisse, mis on märkimisväärselt mõjutanud inimeste elukvaliteeti.

 

Taneli nõuanded IT sektorisse sisenemiseks ja seal edukaks toimetamiseks

Tanel usub, et edu saavutad igas asjas siis, kui sead selle omale prioriteediks. Oluline on teadlikult tähelepanu pöörata töö ja eraelu vahelise tasakaalu hoidmisele. Kui kaalud hoolega ja sead õigeid prioriteete, siis säilitad ka produktiivsuse ja väldid ületöötamise lõksu langemist.

 

Parim tulemus sünnib Taneli sõnul laissez faire ehk „laske teha, laske juhtuda“ printsiibil toimetades, kuid seejuures on oluline õppida vahet tegema, millal sekkuda, millal aga lasta asjadel omasoodu kulgeda.

 

Tanel

 

 

3.    Dima lugu: keemikust arendajaks

Dima töötas enne IT maailma sisenemist erinevates rollides - ta oli nii keemiaõpetaja, õpikute autor, ravimite tootmisoperaator kui ka labori keemik. Ta oli ka rahvusvaheline kütusevarude kontrollija nii Eestis, Rootsis kui Soomes. 

 

Kõiki varasemaid toimetamisi saatis alati Dima sügav huvi programmeerimise vastu. Juba kooliajal puutus ta kokku erinevate programmeerimiskeeltega ja ülikoolis leidis ta tee Java juurde, kuid töö- ja perekohustuste tõttu ei leidnud ta kunagi piisavalt aega, et IT maailmale täielikult pühenduda. Dima lootis salamisi, et ehk kunagi...

 

Kuidas Dima IT unistus lõpuks täitus?

Pärast töökoha kaotust tundis Dima, et on aeg muuta suunda karjääris. Ta otsis välja oma vana Java õpiku ja alustas kaheksakuulist teekonda programmeerimismaailma. 

 

Ehkki ametlik programm jäi Dimal lõpetamata, pühendus ta iseseisvale õppimisele. Tänu suurele huvile, tahtejõule ja iseseisvatele pingutustele jõudis ta lõpuks Nortal Winter University programmi ja endisest skeptikust sai Angulari põhjaliku tundmaõppimise järel "Angulari Ninja".

 

Dima ainulaadne taust osutus uues valdkonnas ootamatult suureks eeliseks. Oma õpetajakarjääri jooksul oli ta omandanud iseseisva õppimise oskuse, tootmiskeskkonnas töötamine aitas tal toime tulla rutiinsete ülesannetega ning laboritöö arendas tema loogilist mõtlemist ja suhtlemisoskust. Kõik need oskused on IT valdkonnas väga hinnatud.

 

Esimese IT-alase töö leidmine polnud kerge ülesanne. Ehkki ideaalse kaaskirja koostamine tundus töökogemuse puudumise tõttu võimatu, ei lasknud Dima end sellest heidutada. Ta uuris aktiivselt erinevaid IT ettevõtteid ja saatis neile oma CV. Nii avanes lõpuks uks ka Trinidad Wisemanisse.

 

Dima rõhutab, et kirg on IT arenduses vaat et tähtsamgi kui tehniline täpsus. Tema tunneb, et tõeline kirg oma töö vastu on parim relv vaimse väsimuse vastu. 

 

Eredamad IT projektid ja saavutused

Trinidad Wisemani projektidest toob Dima välja EHIS2 arendusprojekti, mille tulemusena valmis digitaalne töölaud õppeasutustele. Hoolimata keerulistest väljakutsetest andis see projekt talle võimaluse iseseisvalt tegutsedes areneda. Iga uus projekt tähendab Dima jaoks uut õppimisvõimalust ja nii nimetas ta ennast Trinidad Wisemani algusaastal naljatledes "full-stack front-end developeriks" :)

 

Dima nõuanded IT sektorisse sisenemiseks 

Kõige tähtsam on leida oma huvi või kirg tarkvaraarenduse vastu. Kui tekib kahtlusi, kas see ikka on sinu jaoks, siis uuri teemat sügavamalt. Kui leiad oma kire, ootab sind ees põnev teekond täis rahulolu. Iga algus võib keeruline tunduda, kui aga esimesed takistused on ületatud, ootab ees vaid tõusutee.

 

Pilt
Dima

 

 

4.    Liliani lugu: tõlkijast IT analüütikuks

Lilian alustas oma ametialast teekonda tõlkijana, kuid leidis end lõpuks IT maailma ukselävelt. Tal on tugev akadeemiline taust riigiteadustes ja tõlkeõpetuses ning selja taga 5-aastane tõlkija karjäär. Ehkki Lilian omas sügavaid erialaseid teadmisi, tundis ta soovi õppida midagi uut ja töötada töökohal, mis pakub rohkem arenemisvõimalusi. Sellest ajendatuna oli ta valmis astuma sammu tundmatusse ja uurima lähemalt IT maailma.

 

Kui esmased baasteadmised IT analüütikuna töötades olid käes, mõistis Lilian, et vajab struktureeritud õpet ja astus Tallinna Tehnikaülikooli infosüsteemide analüüsi ja kavandamise erialale. Oma õpinguid täiendas ta veebikursuste ja tööalaste koolitustega.

 

Esmapilgul tundub, et tõlkija ja IT analüütiku rollid on ju täiesti erinevad, kuid Lilian märkas, et tema tõlkija taust annab talle IT maailmas suurepäraseid eeliseid. Tema hea suhtlemisoskus, kompromissivalmidus, ühise visiooni leidmise oskused ja uute teemade kiire omaksvõtt kujunesid IT sektoris väga väärtuslikeks.

 

Kuidas Lilian alustas karjääri IT maailmas?

Juhuslik kogemus Androidi arendusega tõi Lilianile esimese IT kogemuse, kuid elul olid teised plaanid. Ta liitus Nortal Summer University programmiga ja temast sai juunioranalüütik.

 

Alguses oli õppimiskõver üsna järsk, sest lisaks tööks vajalike oskuste omandamisele tuli Lilianil õppida ka IT maailmas ja selle töökorralduses orienteeruma. Mentorite ja kolleegide toetusel õnnestus tal raskused ületada ja julgust juurde saades oma ametis kasvada.

 

Lilianil aitasid IT sektoris edu saavutada kasvukeskne mõtteviis, selge eneseväljendusoskus, uudishimu ja suur õppimissoov. Analüütiku töös peab ta eriti oluliseks veel oma head kuulamis- ja läbirääkimisoskust. 

 

Eredamad IT projektid ja saavutused

Tulenevalt huvist haridussektori vastu, väärtustab Lilian eriti inimeste elu mõjutavaid projekte – näiteks oma esimesi projekte Trinidad Wisemanis, milleks olid EHIS2 ja Haridusportaal. Team Europe Partnerships Portal oli samuti märkimisväärne ettevõtmine, mis võimaldas tal aidata parendada kolmanda maailma riikide inimeste elusid.

 

Liliani nõuanded IT sektorisse sisenemiseks 

Uuri põhjalikult IT sektori erinevate ametikohtade olemust ja vali välja need, mis sulle kõige rohkem huvi pakuvad. IT sektoris on palju võimalusi ja liikuvust, seega ära karda proovida erinevaid rolle, kuni leiad oma kutsumuse.

 

Süsteemianalüütiku rolli astudes tulevad Liliani sõnul kasuks IT baasteadmised ja tehnilised oskused. Ärianalüütiku ametis oleks hea omada baasteadmisi organisatsiooni ja protsesside toimimisest. Põhjalikumad teadmised ja oskused tulevad töö käigus.

 

Pilt
Lilian

 

 

5.    Taavi: piloodist arendajaks 

2020. aasta pandeemia tõi kaasa kiireid ja mõnikord šokeerivaid muutusi paljudes sektorites, sealhulgas lennunduses. Taavi, kes alustas oma karjääri lennunduses ja oli harjunud "mis siis kui" stsenaariume läbi mängima, koges pandeemia muutusi eriti lähedalt. Kui rahvusvahelised lennud tühistati ja õhuruum aina tühjenes, hakkas ta juurdlema oma karjääri stabiilsuse üle.

 

Pandeemia ajal Rootsis valves olles (lennuk pidi lennuvalmis olema vaid ühe tunniga), teadvustas Taavi endale globaalse lennunduse kahanemist. See pani teda mõtlema uute karjäärivõimaluste peale. Taavi meenutas oma varasemaid front-end arenduse kogemusi ja veebikursusi, mis talle väga meeldisid. Naljatledes tundus see talle nagu LEGOga mängimine :) Algas edasise arendaja karjääri kaalumine.

 

Esimesed turbulentsid ja kohanemine IT maailmaga

Kuna olukord lennunduses halvenes ja lennud tühistati määramata ajaks, otsustas Taavi oma seniseid IT oskusi täiendama hakata. Kõik tema varuplaanid said käivitatud ja ta seisis ristteel, mis sundis valima parimat teed tulevikuks. Praegu on Taavi väga rahul ja tunneb, et tegi targa valiku.

 

Taavi valis lennunduse kõrvale IT ja teenusedisaini sektori, kus nõudlus uute talentide järele aina kasvas. Lisaks piloodi ametile leidiski ta end enne Trinidad Wisemanisse jõudmist väikesest IT firmast, kus tuli toime tulla keelebarjääri väljakutsetega.

 

Tema ülesanded tiimis ulatusid front-end arendusest Reacti ja TypeScriptiga back-endi ja teiste raamistikeni nagu Angular, millega ta tol ajal polnud veel tuttav. Taavi sõnul on IT valdkond elukestva õppe etalon - ole sa IT alase kraadiga või iseõppinud, täiendada saad end ikkagi iga päev.

 

Taavi lennundustaust annab talle unikaalse eelise, eriti protsesside ja testimise osas. Ta märkas, et ITs ja lennunduses on palju sarnasusi, näiteks range testimine enne live´i (toodangusse) minekut. Taavi mõistab tänu IT-le nüüd sügavamalt süsteemide toimimist ja kasutab lennunduses vähem autopilooti. 

 

Eredamad IT projektid ja saavutused

Taavi meeldejäävaim ja senisel arenguteel kõige huvitavam projekt on eProspera, mis oli ühtlasi ka tema esimene töö Trinidad Wisemanis. Lühidalt kokku võttes oli tegemist e-riik 2.0 ehitamisega ettevõtjatele. Taavi kiidab professionaalset tiimi ja partnerit, tänu kellele sai ta omale hea vundamendi järgmiste ägedate lahenduste ehitamiseks.

 

Taavi nõuanded IT sektorisse sisenemiseks

Taavi julgustab tulevasi IT spetsialiste hoolimata takistustest ja negatiivsetest mõjutajatest endasse uskuma ja mitte alla andma. Pidev õppimine ning teadmiste ja oskuste ajakohastamine on kiiresti muutuvas IT maailmas elutähtsad.

 

Alustada võib veebikursustega sellistel platvormidel nagu Udemy. Taavile meeldib ütlus "kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab.“ Selle all peab ta silmas, et kui kohe löögile ei saa, siis saab ehk järgmine või ülejärgmine kord. Varem või hiljem on sinu oskused ja kogemused piisavad.


Taavi

 

 

Mida neist lugudest õppida?

Siin on 5 tõestust, et IT valdkond ei ole kellelegi kättesaamatu unistus. Need lood julgustavad meid jääma truuks oma huvidele ja kirgedele. Kaasaegne töömaailm on kiiresti muutuv ja väljakutsuv.

 

Nagu lugudest selgub, ei ole karjäärimuutus pelgalt ametinimetuse ja valdkonna vahetus, vaid see on üks suur eneseavastamise ja isikliku kasvu teekond. Trinidad Wisemani spetsialistide Kadi, Taneli, Dima, Liliani ja Taavi lood on head näited tugevast tahtejõust, kohanemisvõimest ja ambitsioonikusest. 

 

Need inimesed ei muutnud ainult karjääri suunda, vaid lõid uue loo iseendast, mis tõestab, et sihikindluse, paindlikkuse ja positiivse mõtteviisiga võib eduni jõuda isegi kõige keerulisemal teekonnal.

 


 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.