Liigu edasi põhisisu juurde
kaks arsti kabinetis

IT-lahendus aitab Eestis ravimite ehtsuse kontrollimist tõhustada

Marko Nemberg

Kuni 2020 aasta suveni toimus ravimite ehtsuse kontrolliga seotud hoiatusteadete menetlemine täielikult inimtööjõu baasil. Kuna hoiatusteateid on arvestataval hulgal, siis leiti, et on otstarbekas protsessid maksimaalses ulatuses automatiseerida.

 

Automatiseerimise eeliseks on hoiatusteadete korral, mis ei nõua eraldi menetlust, kohene vastuse edastamine lõppkasutajale (apteegile või hulgimüüjale) ning seda seitse päeva nädalas, olenemata kellaajast.

 

 

Tarkvara loomise vajadus oli tingitud Eesti Ravimite Ehtsuse Kontrolli SA (REKSi) juhatuse esimehe Raul Milli sõnul eelkõige sellest, et tagada ravimite võimalikult kiire ning hea kättesaadavus patsiendile.

 

Samuti vähendab see Milli hinnangul kohati ka süsteemiga liidestunud osapoolte, nagu apteekide ja hulgimüüjate töökoormust. Näiteks juhul, kui ravim on hoiatuse põhjuse väljaselgitamiseni nn. karantiini paigutatud. „Sellised juhtumid tuleb kõik omakorda ka dokumenteerida, mida muidu tuleb teha käsitsi.“ lisas Mill.

 

Kliendi tellimusel viis  Trinidad Wiseman läbi eelanalüüsi, mille baasil vastav tarkvara REKSile arendati. Raul Mill kiitis REKS nimel ka hästi sujunud koostööd: „Trinidad Wisemani arendusmeeskond tegi endale väga põhjalikult selgeks süsteemi tööpõhimõtte, mis oluliselt lihtsustas kõige optimaalsemate tehniliste lahendusteni jõudmist.

 

Samuti peame edukalt sujunud arenduse üheks võtmetähtsusega komponendiks kiiret ja paindlikku kahepoolset suhtlust, mille käigus kõik tekkinud küsimused kiire lahenduse leidsid. Arendus valmis enne kokku lepitud lõpptähtaega ning oleme tulemuse ja arenduse kvaliteediga igati rahul,“ kommenteeris Mill.

 

”Antud projekt on väga hea näide sellest, kuidas tugeva ja tulemustele orienteeritud tiimiga on võimalik lühikese aja jooksul arendada ka keerulisemaid süsteeme. Tegime projekti vältel regulaarselt ülevaatekoosolekud, kus andsime tööosa üle, mida klient seejärel testis ning kes meile kohe ka tagasisidet andis,” lisas Trinidad Wisemani tegevjuht Ander Tenno.

 

”Selline koostöömudel toimis suurepäraselt, arendusprotsess oli korras ja tulemused väga head. Klient on rahul, meie oleme rõõmsad ning kindlasti jätkub meie koostöö ka edaspidi,” võttis Tenno projekti kokku.

 

Trinidad Wiseman OÜ on Eesti juhtiv teenusedisaini ja kasutajakeskse IT-arenduse ettevõte, kelle tervishoiu valdkonna klientide hulka kuuluvad Celsius Healthcare, Synbase, Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskus, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Ida-Viru Keskhaigla, Pärnu Haigla, Medicum jt. Trinidad Wisemani 2019. aasta käive oli üle 6,4 miljoni euro. 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.