Liigu edasi põhisisu juurde
illustratsioon mehest, kes püüab langetada otsust Atlassian Cloud või Data Center`i kasuks platvormi

Võrdleme Atlassian Cloud ja Data Center'i platvorme

Alice Bakhoff

NB! Juhime tähelepanu, et Atlassiani tooteid arendatatakse tempokalt. Artiklis välja toodud tooteomadused võivad ajas muutuda.

 

Kui viimase murrangulise uudisena teatas Atlassian Server platvormi tootetoe järk-järgulisest lõppemisest aastaks 2024, siis varem või hiljem seisavad eelkõige just Server lahenduse valinud organisatsioonid Cloudile või Data Centerile kolimise ees.

 

Kuidas olla kindel, kumb valik katab Sinu vajadused? Millised võtmetegurid on otsustavad: funktsionaalsus, kasutajate arv, regulatsioonid või jõudlus?

 

Variatsioone arvesse võttes ühtne vastus puudub; küll aga võib muutuste valguses julgelt tunnistada, et Atlassian investeerib jõudsalt mõlema platvormi täiendamisse ja uuendamisse. Alljärgnevalt vaatame, millised võimalused ja tingimused kaasnevad ühe või teise platvormiga. 

 

 

Atlassian Cloud – innovatiivne ja agiilne mugavaks kasutamiseks 

Atlassiani andmetel valivad üheksa klienti kümnest oma organisatsiooni vajaduste katmiseks Cloud platvormi. Atlassian Cloud platvormil on mitmeid eeliseid, toome neist välja peamised:

 

  • kiire üles seada ja skaleerida – tiimid saavad töökeskkonna üles seada vaid minutitega ning nõudluspõhine skaleerimine tagab mugava laienemisvõimaluse;
  • Atlassian Marketplace rakendused – üle tuhande lisarakenduse ning liidese võimaldavad sul laiendada Atlassiani toodete funktsionaalsust; 
  • turvalisus – reaalajas turvauuendused ning automaatne varundamine Jira ja Confluence toodetel iga 24 tunni tagant garanteerivad Sinu info maksimaalse turvatuse;
  • automaatsed uuendused – kohene tooteuuenduste ja lisade kättesaadavus säästab aega manuaalsetelt süsteemiuuendustelt;
  • madalamad kulud – säästad ressursse riistvaralt ning nendega kaasnevatelt hoolduskuludelt;
  • Free, Standard, Premium, Enterprise – vastavalt oma ärimudeli keerukusele ja kasutajahulgale (maksimaalselt 10 000 kasutajat) saad valida nelja erineva Cloud plaani vahel.

 

Põhjendatult on Atlassian Cloud jõudsalt populaarsust koguv platvorm. Kiire tiimitöö ülesseadmine, mugavad lahendused ja innovatiivsus kõnetavad paljusid kasvavaid ettevõtteid.

 

Samas, Cloud plaanide puhul tuleks arvestada, et kõik rakendused ja lisad ei ole veel saadaval. Kui Sinu tiimi tööprotsessid sõltuvad mõnest konkreetsest Atlassian Marketplace rakendusest, soovitame üle kontrollida selle saadavust ning võimalikke alternatiive. 

 

Küll aga tegeleb Atlassian järjepidevalt muuhulgas ka oma Cloud platvormi turvalisuse täiustamisega, mida kinnitavad arvukad sertifikaadid (SOC2, SOC3, ISO27001, ISO27018, PCI DSS ja CSA STAR), regulatsiooninüanssidega vastavused (GDPR – General Data Protection Regulation m.o Euroopa Parlamendi isikuandmete kaitse üldmäärus) ning süsteemiarhitektuuride lisad ja uuendused nagu näiteks Atlassian Access, Encryption  ja Zero Trust.

 

Viimase puhul on tegu tihedate tööriistade vaheliste identiteedi ja seadmete kontrollpunktidega, mis välistavad automaatsed ligipääsud terviksüsteemile. Nii at rest kui ka in transit andmete krüpteerimine välistab info kättesaadavuse või avalikustamise volitamata isikutele. 

 

 

Atlassian Data Center – kõrgkäideldav platvorm kriitilisele süsteemile 

Data Center lahendus sobib hästi kõrgendatud turvalisuse nõuetega kriitilistele süsteemidele, mille puhul on oluline maksimaalne kontroll serverite asukoha ning hooldusprotsesside üle.

 

Uurime lähemalt peamisi Atlassian Data Center platvormi eeliseid:

  • skaleeritavus – Data Center lahendus on disainitud tagamaks suure andmete- ja kasutajatehulga liikumise, protsessimise ning majutamise;  
  • infrastruktuuri valik – saad valida, kas sead oma infosüsteemi üles IaaS (Infrastructure as Service) renditeenusena AWS (Amazon Web Services) või Azure abil või on-premise lahendusena;
  • kõrgkäideldavus –  mitme sõlme (node) ja koormusjaoturiga (load-balancing) süsteem garanteerib teenuse kõrgkäideldavuse; 
  • turvalisus ja kontroll – Sinu tiim vastutab süsteemi turvalisuse eest, mida toetavad Data Center lahendusega kaasatud lisad nagu SAML 2.0, Advanced Auditing ning Disaster Recovery;
  • Atlassian Marketplace rakendused –  üle tuhande lisarakenduse ning liidese võimaldavad sul laiendada Atlassiani toodete funktsionaalsust;
  • täiustatud jõudlus CDN (Content Delivery Network) tugi globaalselt jaotatud proksiserverite võrgule organisatsiooni mitme asukoha vahel, mis võimaldab vähendada geograafilisest distantsist tulenevaid jõudlusprobleeme.

 

Data Center'ile on omane lai infrastruktuuri valik, millest kõrgkäideldav on-premise klasterlahendus on asendamatu näiteks pankadele ja avaliku sektori organisatsioonidele.

 

Kui aga Sinu organisatsiooni vajaduste katmiseks on klasterlahendus ebamõistlikult keerukas, saad Data Centerile üle minna ka single node lahendusena.

 

On-premise lahenduse puhul on toote versiooniuuenduste puhul oluline ka Sinu IT personali kaasatus. Uuenduste ajal kõrgkäideldavuse tagamiseks pakub Atlassian Jira Data Center toodetele zero downtime meetodit, mis võimaldab erinevate Jira versioonide kättesaadavust ja edukat kasutatavust kogu uuendusprotsessi vältel. 

 

Tänavu aasta aprillis välja tulnud Advanced Auditing Jira Software, Jira Service Management, Confluence ja Bitbucket Data Center toodetele võimaldab täiustatud tasemel jälgida, logida ja analüüsida tegevusi ning potentsiaalseid riske Sinu töökeskkonnas.

 

Mis puutub kasutajatesse/agentidesse, siis Data Center'i puhul tuleb arvestada, et Jira ja Confluence toodete puhul on minimaalne kasutajate arv 500 ning Jira Service Management'i puhul 50 agenti, küll aga ei ole piiratud maksimaalne kasutajate arv.

 

Kui hetkel ei ole võimalik pideva integratsiooni tööriista Bamboo litsentsi Data Center'ile soetada, siis Atlassian lubab selle kättesaadavaks teha järgmise aasta jooksul.

 


Millise lahenduse võiksid valida?

''Cloud first'' missiooni ja otsusega lõpetada tootetugi Server platvormile on tekitanud klientides üle maailma mõistetavat ebakindlust – kas tuleb olla valmis ka Data Centeri kadumiseks?

 

Atlassian kinnitab selgesõnaliselt, et Data Center ei ole kuhugi kadumas. Jätkuvaid investeeringuid kinnitavad nii arvukad toodete versiooni-, rakenduste kui ka turvauuendused.

 

Lisaks tasub meelde tuletada, et ka Server tooteplatvorm ei ole veel kusagile kadunud – olenevalt situatsioonist võib seda veel edukalt vähemalt järgneva kolme aasta jooksul kasutada.

 

Kui võrdleme Atlassian Cloud'i ja Data Center'it, märkame, et tegu on kahe fundamentaalselt erineva platvormiga, mõlemad oma iseärasustega.

 

Cloud on mugav lahendus väiksema kasutajate arvuga kasvavale organisatsioonile, kes ei vaja toodete detailset seadistamist.

 

Data Center'i kasuks räägib peamiselt kohandatud seadistustele ja keerukamatele turvanõuetele vastavus, lai pistikprogrammide valik ning piiramatu kasutajate arv. Milline platvorm valida, sõltub seega suuresti Sinu organisatsioonist ja vajadustest.

 

Kui puutud Atlassiani toodetega kokku esmakordselt ning vajad nõu või soovid abi migreerimisprotsessiga, pöördu julgelt meie kogenud ekspertide poole; nõustame ja aitame kõiges, mis puudutab Atlassiani tooteid. Rohkem infot leiad siit.


 
 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.