Liigu edasi põhisisu juurde
afganistan

Kuidas me Afganistani riigiasutustele veebiplatvormi lõime

Marko Nemberg

Tarnisime Afganistani valitsusele sisuhalduse platvormi (CMS) ja kujunduse, mida kasutab seal enam kui 180 riigiasutust. Eesmärk oli luua platvorm, mis sobib nii suurtele ministeeriumidele, väiksematele riigiasutustele, aga ka koolidele, kus töötavad väga erinevate IT-oskustega inimesed. Nüüdseks on süsteem tarnitud ning esimesed veebilehed üleval. Sisuhalduse platvorm on arendatud Drupal 8 peale ning on kasutatav inglise, dari ja puštu keeles.

 

Trinidad Wisemani projektijuhi Peeter Ossipi sõnul pakkus sellise välisprojekti juhtimine suuri väljakutseid. "Meil oli esialgu päris keeruline, kuna Afganistanis ei panda suurt rõhku IT-projektide analüüsile ja projekti algfaasis oli palju teadmatust," märkis ta.

 

"Ka kultuurilised erinevused mängisid kohati rolli. Näiteks on neil nädalavahetuseks neljapäev-reede ja tööpäevadest kattus ainult kolm päeva nädalas," selgitas Ossip.

 

Projekti tellis Afganistani IT- ja kommunikatsiooniministeerium (MCIT). Lisaks Trinidad Wisemanile osales töös ka Afganistani arenduspartner Cyberaan Ltd, kelle spetsialistid tegid kohapeal intervjuusid ning kandsid hoolt tõlketööde ja otsesuhtluse eest.

 

"Meie poolt oli kasutajakogemuse disain, arendus ja testimine ning kokkuvõttes õnnestus projekt päris hästi. Palju aitas, et Cyberaani juht Baseer Baheer ja Afganistani valitsus olid varasemalt tuttavad Eesti IT edulooga ning meil oli omavahel usalduslik suhe," rääkis Ossip.

 

Trinidad Wisemani äriarendusjuhi Marko Nembergi sõnul pole Lähis-Ida ja Lõuna-Aasia neile uued piirkonnad. "Oleme seal ka varem toimetanud, kuid antud projekt on suurim, mida me ette oleme võtnud. Eesti IT-ettevõtteid nähakse seal endiselt innovaatiliste koostööpartneritena ja seda oli selgelt ka antud projekti puhul tunda," lisas ta.

 

Afganistani IT- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindaja Ehsanullah Ahmadzai sõnul vastas erinevate osapoolte koostöö ja lõpptulemus igati ootustele. "Meie meeskond jäi Trinidad Wisemani ja Cyberaani tööga väga rahule ja loodame, et uus süsteem võetakse kasutusele kõikidel meie valitsuse veebilehtedel," ütles Ahmadzai.

 

 

TWN

 

 

Oleme spetsialiseerunud keerukamate teenuste ja infosüsteemide projekteerimisele ja arendusele. Tänavuses Äripäeva IT-ettevõtete TOPis olime 19. kohal.

 

afg

Meie kohalik partner Cyberaan on tehnoloogiafirma, kes on arendatud Afganistanis mitmeid e-teenuseid, sh riigi suurima kinnisvaraportaali.

 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.