Liigu edasi põhisisu juurde
speakers 2019

Miks on vaja kasutatavuse teemalist konverentsi?

Tiina Nuum

Reedel, 22. novembril toimub Kultuurikatlas  kasutajakogemuse teemaline konverents World Usability Day Estonia 2019. Kasutatavuse päeva (World Usability Day) tähistatakse kõikjal üle maailma ning sellega pööratakse tähelepanu kasutajasõbralikkuse olulisusele IKT ja ka teiste valdkondade arendustöös. WUD Tallinna konverents on Baltimaade suurim kasutajakogemuse disaini sündmus ja toimub tänavu 12. korda.

 

Esmakordselt toimub konverents Kultuurikatlas. Konverentsi põhipäev algab ühise hommikusöögiga al kl 8.30 ja lõppeb kl 19 algava järelpeoga Sveta baaris. Konverentsile eelnevatel ja järgneval päeval toimuvad praktilised töötoad. Sel aastal toob sündmus kokku enam kui 600 disainerit, tudengit, arendajat ja innovaatiliste teenuste huvilist. 

 

Trinidad Wisemani UX-arhitekti ja konverentsi korraldaja Liina Martõnjaki sõnul on see tingitud kasvavast huvist käsitletavate teemade vastu. „Üritus toob alati kokku juba ammused käijad, aga iga aastaga on näha, kuidas UX kogukond muudkui kasvab. Konverents on välja müüdud, kuid pääsmeid jagub veel paari töötuppa. Kõigil, kes on piletiostuga hiljaks jäänud, on veel võimalik tipptegijate Workshop-idele registreerides soetada pääse ka 22.11 toimuvale põhiüritusele,“ lisab ta.

 

 

Miks on vaja kasutatavuse teemalist konverentsi?

 

Liina sõnul „ei saa endale kõik välismaistel UX konverentsidel käimist lubada. Samal ajal on oluline hoida end kursis uute lähenemiste, meetodite ja töövõtetega ning saada inspiratsiooni nii teadlastelt kui praktikutelt ja kuulda väga erinevatest projektidest. Konverents annab võimaluse õppida, suhelda ja kogukonnana kokku saada. Samuti on meie eesmärk tuua UX-i teema avalikkusele ja suuremale publikule lähemale,“ lisab Martõnjak.

 

 

Millised on WUD Estonia 2019 teemad?

 

Kaaskorraldaja Halina Mugame ütleb, et „põhiteema on alati kasutatavus ja kõik sellega seonduv. Samuti tehnoloogiaga kaasnevad väljakutsed nagu näiteks turvalisus, kaasamine, osalemine, privaatsus, emotsioonid. Kasutatavuse teema puhul on alati kõige olulisem oskus mõista teisi inimesi ja nende vajadusi ning sellega haakuvad hästi ka praegused trenditeemad. Programmi kokku panemisel lähtusime palju eelmise aasta tagasisidest. Vastavalt eelistustele kutsusime UX-psühholoogia teemat põhjalikult avama Martina Mitzi ja kaasamise (engagement) erinevaid viise ja tehnikaid õpetama Scott Gouldi

 

Mullu sai osalejatelt kõige kõrgema hinnangu Booking.com’i juhtiv kasutajakogemuse disainer Tomasz Pieta, kelle kutsusime sel aastal lisaks ettekandele ka töötuba läbi viima. Pietal on väga mitmekülgne ja pikaajaline kogemus praktikuna ning kõik tema esinemised on üles ehitatud reaalsetele kasutusjuhtumitele. Case-study’l põhineb ka Mira Alhonsuo ettekanne. Tema räägib disainisprindi meetodist ühe konkreetse tervisevaldkonna projekti näitel." 

 

Üks fookusteemasid sel aastal on ligipääsetavus. Avalike teenuste disaineri Daniel Kotsjuba südameasjaks on see, et nii meie füüsiline elukeskkond kui ka tehnoloogiad, mida kasutame, muutuksid ligipääsetavamaks ja kasutajasõbralikumaks. Stein Erik Skotkjerra Siteimprove’ist teeb väikse „kiiksuga“ ettekande sellest, kuidas tõhusalt „ilma jääda“ puuetega, eakatest või muudest erivajadustega klientidest. Ettekandeid on ka kunsti ja tehnoloogia kokkupuutepunktidest ning sellest, kuidas mõjutab tehnoloogia areng põlisrahvaid ja marginaliseeritud kogukondi,“ lisab Mugame.

 

Töötoad

 

Kokku toimub kuus töötuba. Veel on saadaval üksikud piletid järgmistesse workshoppidesse:

 

Go beyond the Bounce rate – design for business impact. Tomasz Pieta. 23. nov 10:00-14:00

Three maps to navigate Customers Needs. Yuri Vedenin. 21. nov 09:30-17:30

 

UUS WORKSHOP

Kuna UX writing ekspert Yuval Keshtcher ei saa kahjuks WUDil osaleda, pakume tema töötoa asemel Eric Reissi workshoppi Teenusedisainist. Piletid hinnaga 90 eurot nüüd saadaval! 

What is service design? Eric Reiss. 23. nov 10:00-17:00

 

Liina Martõnjaki sõnul saab „töötubades õppida töövõtteid, mis on sageli rakendatavad väga erinevates valdkondades ja nende kasutamiseks ei pea olema kasutajakogemuse disainer“.

 

 

Sündmust korraldavad

Trinidad Wiseman OÜ, Tallinna Ülikooli digitehnoloogiate instituut ja EstCHI.

 

Sponsorid

Elisa, Swedbank, Pipedrive, Zone.ee, Siteimprove

 

Toetavad

Smaily, Fienta, UXPressia, HITSA, ACM (Association for Computing Machinery)

 

Vaata kava: https://wud.ee/

 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.