Liigu edasi põhisisu juurde
Sailing map Kaur Klaamann

Kaugtöökogemused jahi pardalt

Kaur Klaamann

Tänapäeval on kaugtööst saanud üha levinum alternatiiv traditsioonilisele kellast kellani kontoritööle. 
Käesolevas blogipostituses tutvume Kaur Klaamanniga, Atlassiani konsultandiga Trinidad Wisemanis, kes täidab 2018. aasta suvest oma igapäevaseid tööülesandeid purjejahi pardalt ning räägib meile oma põneva loo.

 
Kuidas sündis plaan asuda elama ja töötama jahi pardale?

Tegelikult olen töötanud kontorist väljaspool enamiku oma karjäärist, kuna minu töö iseloom on olnud põhiliselt mobiilne. 22 aastat tagasi, kui alustasin süsteemiinsenerina, kuulus minu töökohustuste hulka olemasolevate süsteemide uuendamine, mida tuli enamasti teostada töövälisel ajal. Kui alustasin tööd Atlassiani toodetega, kulus esimestel aastatel põhiline aeg kliendikohtumistele ja on-site koolitustele, kuna otsustasime tollal tiimiga rõhku panna rohkem vahetule kontaktile. Alates 2018. aastast kolisime koos elukaaslasega jahi pardale ning oleme mõlemad sellest ajast alates töötanud vee peal.

 

Jaht Ronja
 
Milliseid väljakutseid on ette tulnud ning kuidas oled neid lahendanud?

Üritan teha töö osas päeva- ja nädalaplaane ning neist kinni pidada. Tähtaegadest kinnipidamine on samuti oluline, lisaks proovin jätta aega ettenägematuteks töökõnedeks.

 

Mida armastad kõige rohkem laevalt töötamise puhul? Ja mis ei meeldi üldse?

Meeldib keskkonna pidev muutumine. Esimesel aastal proovisime seilata ka töö ajal, aga tagantjärele tuleb tõdeda, et kreenis ja lainetel hüplevas jahis ei ole töö tegemine kõige mugavam, keskendumine võib olla häiritud. Otsustasime liikuda põhiliselt vabal ajal ning jätta pikemad ületused pühade ajale ning peatuda töö ajal kas sadamates või hästi kaitstud ankrualadel. Nii olemegi veetnud näiteks viimase kahe aasta jõulupühad vee peal, esimesel aastal ületades Biskaia lahte Brestist A Coruña’sse ja viimasel aastal ületades Vahemerd Menorca’lt Tuneesiasse. Vahel tüütab ära pidev kõikumine, aga looduse vastu ei saa.

 

Kuidas on merel lood internetiga?

Toimiv internetiühendus on meile ülioluline, seega kulutasime esimese aasta laeva ettevalmistamisele ning testimisele. Tänaseks on meile üsna hästi teada mobiilse internetiühenduse levimise piirid (milleks on tüüpiliselt 30-50 miili lähimast tugijaamast). Satelliitinterneti kasutamine on põhimõtteliselt võimalik, aga liiga kulukas. Euroopas on võimalik kogeda maksimaalselt +/- 2h GMT, seega ei valmista erilisi probleeme. See on ka üheks oluliseks põhjuseks, miks me ei ole “kaugematesse” ajatsoonidesse hetkel seilanud. Enamik minu klientidest on meie elustiili ja tegemistega kursis ning igapäevase töö puhul ei ole erinevusi täheldanud. Suuremahuliste projektide korral käin korra või paar aasta jooksul kodumaal tööpõldu vahetult üle kaemas. Nii ei unune näod ei minul ega koostööpartneritel.

 

Millised tööriistad on Sind kaugtöös abistanud?

Kõige populaarsemateks töövahenditeks on Jira, Slack, Office, Confluence, Skype, Zoom, Bluejeans ja vana hea mobiiltelefon. Loetletud töövahendid on mulle põhiliselt vajalikud kommunikatsiooniks teiste osapooltega. Kui neid kasutada, siis on mõistlik endale selgeks teha töövahendite võimalused ning luua enda jaoks toimiv arhitektuur. Korduvate ülesannete automatiseerimine võimaldab säästa aega. Siinkohal tuleb suhtuda loomulikult kaine mõistusega, hetkel ei saa veel arvutilt mõtlemist eeldada.

 

Kodukontor jahi pardal

 
Kas meenub mõni lõbus lugu või seiklus?

Ilmateate jälgimine on jahi pardal elades praktiliselt kohustuslik. Laev tuleb hoida maksimaalselt heas korras, kuna igasugused “üllatused” kipuvad kalliks kujunema. Üks selline tabas meid Amsterdamis kanali äärde sildumisel, kui  “eikusagilt” tuli 15 m/s tuuleiil andes meile tugeva “kõrvakiilu”, mille tagajärjel kogu kajutilaual olev tehnika maandus põrandal. Aja jooksul oleme tekitanud endile “delfiini mõistuse” (nad magavad ujudes nii, et üks ajupoolkera on ärkvel ja teine unes), mis sisaldab endas alateadlikku “ilmasensorit” kuklas ning kõikvõimalike looduse poolt saadetud signaalide hoolikat tähelepanemist :)

 

Mida sisaldavad tulevikuplaanid? Kas on mõni eksootiline sihtkoht silmapiiril?

Hetkel paikneme Baleaari saarestikus Vahemerel. Kuna enamik sadamaid Euroopas on suletud, siis ei ole ka võimalik hetkel liikumise osas plaane teha. Jääme tõenäoliselt Vahemere piirkonda järgmise 12 kuu jooksul.

 

 
Kas on mõningaid näpunäiteid või nõuandeid teistele praeguse “kohustusliku” kaugtöö kannatuste leevendamiseks?

Soovitan teha plaani, kuidas efektiivselt arvuti taga istudes aega kasutada ja üritada sellest kinni pidada. Kui töövälisel ajal pole vaja arvutis passida, siis ära sisse lülita.

 

 
Lõpetuseks küsime, mida soovitaksid neile, kes ka sellisest elustiilist unistavad?

Selline elustiil võib olla väljakutse eriti alguses, kui on vaja palju läbi mõelda ja katsetada. Oluline on teadvustada prioriteete ning neid fookuses hoida.

 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.