Liigu edasi põhisisu juurde

WCAG 2.2 ja uued edukriteeriumid

Möödunud aasta oktoobris sai W3C ametlikuks soovituseks WCAG veebisisu ligipääsetavussuuniste kauaoodatud uus versioon 2.2. Täna anname ülevaate selle mõjust ja uuendustest. Millal WCAG 2.2 kohustuslikuks muutub? Kuidas uus versioon vanast erineb? Kirjutame lahti 6 uut edukriteeriumit. Kuigi paralleelselt on töös ka WCAG 3.0, mis lubab katta rohkem vajadusi, olla paindlikum erinevate tehnoloogiate, tööriistade ja sisu osas ning ka lihtsamalt arusaadav, läheb siiski veel aastaid, enne kui sellest võib saada ametlik soovitus.

Kas sinu e-keskkond vastab 2025. aastal jõustuvatele ligipääsetavuse nõuetele?

Ligipääsetav e-keskkond tähendab seda, et võimalikult paljud inimesed saavad seda iseseisvalt kasutada. Ligipääsetav e-keskkond on disainitud ja arendatud nii, et seal olevaid tekste näevad lugeda ka eakad, sisu on arusaadav ka esmakasutajatele, erivajadustega inimesed saavad kasutada lehte erinevate tugitehnoloogiatega (nt klaviatuuriga navigeerimine, ekraanilugejad, häälkäsklused, pilguga juhtimine) jne.

Sinu veeb ei vasta ligipääsetavuse (WCAG) kriteeriumitele – meie arendajad annavad nõu, kas teha vana korda või luua uus

Kui sinu veeb ei vasta veel WCAG 2.1 standardi AA tasemele, siis on sul 2 varianti: kas arendada täiesti uus leht, mis vastab kohe ligipääsetavuse kriteeriumitele või uuendada olemasolevat (front-endi facelift). Käesolevas blogis aitame sul arendajate abiga selgusele jõuda, kumb lahendus sobib kõige paremini sinu jaoks.

Ligipääsetavus veebis: värviline maailm

Lülitume taaskord ligipääsetavuse teemadele ja keskendume ühele olulisimatest alustaladest veebidisainis – värvidele. Seoste loomisel ja info edastamisel ei tohi toetuda ainult värvile, sest me kõik näeme värve veidi erinevalt ning mõnele on nende eristamine raskem kui teisele. Milliseid loovaid lahendusi kasutada?