Liigu edasi põhisisu juurde
WUD2022 logo and Vitaly Freidman

UX superstaar Vitaly Freidman: "Üks asi on luua kaunis ja interaktiivne kogemus paberil, aga asja teine pool on kindlaks teha, et see on ka ligipääsetav, toimiv ja keskkonnasõbralik."

Vitaly Freidman & Ieva Longa & Mari-Ell Mets

World Usability Day Estonia (WUD) on esimene UX professionaalidele suunatud konverents ja suurim UX-, veebi- ja interaktsioonidisaini üritus kogu Baltikumis.  

 

WUD toimub juba 14. korda ja sel aastal on teemaks "Meie tervis".

 

Lisaks muudele teemadele võtame luubi alla digitaalsed terviselahendused ning tehnoloogia mõju meie tervisele ja keskkonnale. 

 

Ka sel aastal jätkame hübriidlahendusega, mis kombineerib kohapealse ürituse (Kultuurikatel, Põhja puiestee 27a, Tallinn) veebiüritusega.

 

Lisaks saab WUD Estonia piletikoodiga konverentsi käesoleva aasta lõpuni järelvaadata.  

  

  

Intervjuu Vitaly Friedmaniga - World Usability Day Estonia 2022 kõneleja ja töötoa juht 

Vitaly Friedman on Smashing Media AG loominguline juht ja peatoimetaja. Tema kõne ja töötuba hääletati WUD Estonia 2021 konverentsi parimaiks.  

 

Ka sel aastal on meil rõõm tervitada Vitalyt WUD Estonia 2022 esinejana, kus ta räägib intrigeerival teemal "Disainimine inimestele" ja viib läbi põneva töötoa teemal "Frustreerivate disainimustrite parandamine aastal 2022". 

 

Saame lähemalt teada juba temalt endalt! 

 

Kuidas kirjeldaksid lühidalt ennast ja oma tausta? 

Minu nimi on Vitaly ja mulle meeldivad keerulised kasutajakogemuse väljakutsed! 

 

Viimase paari aasta jooksul oli mul väga hea meel töötada keerulistes keskkondades erinevate disainiprobleemidega, alates ettevõtte liidestest kuni suurte organisatsioonideni, kus on palju süsteeme, tööriistu ning kaasatud palju inimesi. 

  

Õppisin ülikoolis arvutiteadust ja matemaatikat, kuid avastasin siis kire disaini ja tüpograafia vastu ning hüppasin kahe jalaga disaini ja UX-i juurde.

 

Tänapäeval suhtun ma väga kirglikult igasugustesse kujundusmustritesse alates keerukatest filtritest kuni keerukate tabeliteni. 

  

Mis on sinu lemmik osa tööpäevast? 

Mulle meeldib varakult ärgata, kohvi valmistada ja eelseisvale päevale või nädalale mõelda.

 

Armastan planeerimist, kuid samas armastan ka hommikurahu, kui saan mõtteid koguda ja uurida mitte ainult tööga seotud asju, vaid ka teisi asju, mis mulle elus korda lähevad. 

  

Tavaliselt sel hetkel veel e-kirju ei ole. See on seega hea aeg mõtlemiseks, uurimiseks ja võib-olla armsate mälestuste meenutamiseks. 

  

Sinu WUD2022 jututeema on "Disainimine inimestele". Kas saaksid seda teemat lähemalt kommenteerida? 

Digitaalseid kogemusi disanime sageli viisil, mis sarnaneb kõigega, mida veebis juba näeme.

 

Harva mõtiskleme, miks konkreetne vorm teatud viisil välja näeb, kuidas peaks karussell välja nägema ja töötama või kuidas tabeli kasutatavust mobiilseadmes parendada. 

  

Viimaste aastate jooksul töötades koos Euroopa Parlamendi, suurte kindlustusfirmade ja raamatupidamisrakendustega olen hakanud kahtlema peaaegu kõiges, mis puutub kasutajaliidese disainimisse.

 

Püüan välja mõelda, mis on parim viis kasutaja pettumuse vältimiseks ja ülesannetele kuluva aja vähendamiseks tänu disainile. 

  

Oma projektides proovin alati keskenduda inimeste jaoks disainimisele.

 

Oluline on välja selgitada nende valupunktid, väljakutsed, frustratsioonid ja aeglustumise kohad ning seejärel leida lahendusi, mis aitavad neil oma ülesandeid paremini ja kiiremini teha. 

  

Sellest sündis minu jutuidee - keskenduda peamiselt disainimustritele, mis töötavad kõigi jaoks paremini ja seda eriti keerulistes keskkondades - olgu need siis avalikud teenused, ettevõtete rakendused, suured asutused jms.  

  

Oma esitluses keskendun sellele, kuidas aidata inimestel liideste ja parema disaini abil oma eesmärke efektiivsemalt saavutada. 
 

Picture of Vitaly Freidman. Green mountains in the background

 

Sinu töötoa teema WUD2022 konverentsil on "Frustreerivate disainimustrite parandamine aastal 2022". Miks võiksid inimesed osaleda ja kuidas peaksid nad ette valmistama? 

Osalemise eelduseks on olla kirglik ja kangekaelne selles, mis puutub uute viiside ja strateegiate rakendamisse keeruliste väljakutsete lahendamisel. 

  

Uurime keerulisi ja frustreerivaid mustreid - mittereageerivad filtrid, pikad vormid ja tabelid, lõputu kerimine, parooli taastamine, autentimine ja megamenüüdel navigeerimine - ning avastame võimalusi nende täiustamiseks. 

 

Tulemuseks on usaldusväärsete disainimustritega tööriistakast, mida igaüks saab kohe oma projektides rakendada. 

 

Kes saavad sellel töötoal osaleda? Kas osalejatelt on nõutud professionaalne taust? 

Töötuba on suunatud nii disaineritele kui front-end arendajatele.

 

Kõik õpivad midagi praktilist ja käega katsutavat.

 

Tulemusena osatakse keerukaid probleeme teha väiksemateks ja paremini hallatavateks osadeks, mida saab intuitiivselt ja töökindlalt lahendada igas keskkonnas.  

 

Kuidas toimid, kui tööalaselt kerkib esile raskusi? 

Olen alati olnud väga uudishimulik peaaegu kõige vastu elus ja see uudishimu viib mind ühest projektist teise.

 

Mis tahes keerulise väljakutse puhul püüan endale alati meelde tuletada, et esimene samm on keskkonna mõistmine ja tausta uurimine. 

 

Piisava ajainvesteeringu ja kangekaelsuse korral oskab igaüks probleemi ulatust mõista.

 

Kui ulatus on arusaadav, saab selle jagada väiksemateks ülesanneteks ja seejärel läheneda neile ükshaaval, arvestades samal ajal suurt pilti. 

 

Tavaliselt tuleneb keerukus mõistmise või asjatundlikkuse puudumisest ja mõlemat saab aja jooksul õppida või täiustada. 

  

Mis on UX/UI maastikul viimase viie aasta jooksul muutnud? Mida ennustaksid selles maailmas järgnevaks 5-10 aastaks? 

Ütleksin, et meie töö on saanud rohkem mõõtmeid ja sellega tegelemine ei ole alati lihtne. 

 

Tänapäeval peame liideseid kavandades arvestama paljude eesmärkidega, alates kaasavast disainist ja juurdepääsetavuse funktsioonidest kuni keskkonnamõjude ja jõudluseni. 

 

Meie tööd mõjutavad tugevalt piirangud, mis on vajalikud kiirete, juurdepääsetavate ja kasutatavate kogemuste pakkumiseks. 

 

Näiteks kõigi Core Web Vitals’i jõudlusnõuete täitmiseks peame olema laaditavate fontide arvu suhtes väga piiravad. 

 

Põhipilt ei tohi olla suurem kui 144 KB (Paul Carvalho uuringu põhjal) ja sageli ei saa me endale lubada parallaksit või raskekujulisi pilte, kuna need kahjustaksid keskkonnamõju eelarvet. 

 

Need on väga piiravad atribuudid, mida peame austama ja vastavalt kujundama.

 

Mul kulus palju aega, et mõista, kuidas veebisaitide ja rakenduste kujundamisel ja loomisel sellistele olukordadele üldse läheneda. 

  

Mis on kõige kriitilisemad muudatused, mida peame läbi viima, et tulevikule vastu vaadata? 

Usun, et disaineritena peame vastutama loodavate disainide eest.

 

Üks asi on luua kaunis ja interaktiivne kogemus paberil, aga asja teine pool on kindlaks teha, et see on ka ligipääsetav, toimiv ja keskkonnasõbralik.

 

Kõiki neid aspekte peaksime arvestama enne esimese piksli disainimist.  

 

Kas arvad, et inimene vajab UX haridusalast tausta või piisab praktilistest kogemustest? 

Ausalt öeldes ei ole mul UX haridustausta. Õppisin arvutitehnoloogiat ja matemaatikat ning suurt osa mu tööst on kujundanud raamatud ja iseseisev eksperimenteerimine. 

 

Kindlasti tuleb kasuks mõista parimaid väljakujunenud praktikaid ja protsesse, kuid ma ei arva, et see on absoluutselt ja ilmtingimata vajalik. 

  

Mis on UX maailmas aidanud sul jõuda sinna, kus sa praegu oled ja mis nõu annaksid neile, kes tahaksid samas suunas liikuda? 

Olen õppinud uskumatult palju suurepärastelt inimestelt, kes on vabalt jaganud kogemusi oma ebaõnnestumistest, aga ka lahendustest. 

  

Igapäevaselt ilmub nii palju väärtuslikke ressursse ja postitusi.

 

Samal ajal kui ma ise õpin, püüan anda endast parima, et oma teadmisi samal viisil jagada. Nii rikastame kogukonda, mis aitab meil kõigil oma tööd paremini teha. 

  

Seega võin vaid soovitada kõigil oma projektidest, mõtetest ja arusaamadest rohkem rääkida.

 

Lihtsalt oma kogemusi sõnadesse pannes õpid palju ja lood seoseid, mis muidu ei pruugi tekkida. 

 

See on seda igati väärt – garanteeritud! 

 

 

Tervitustega kusagilt laiast maailmast, 

  

Vitaly Friedman 

  

  

  

#wudestonia #wudestonia2022 

  

  

— 

  

  

  

Loodame, et see intervjuu Vitaly Friedmaniga pakkus sulle huvitavat lugemist. Juba üsna pea on sul võimalus kuulata tema kõnet WUD Estonia 2022 konverentsil ja osaleda ka tema töötoas.

 

WUDil näeme! 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.