Liigu edasi põhisisu juurde
Mari-Ell Mets

Kes on WAS (Web Accessibility Specialist) ehk ligipääsetavuse spetsialist?

Sigrid Viikmaa

Ligipääsetav veeb tähendab paindlikumat ja kasutajasõbralikumat veebi, mis sobib erinevate kasutajate vajaduste, eelistuste ja olukordadega. Ligipääsetav veeb on suur samm erivajadustega inimeste ja eakate iseseisvama elu poole, võimaldades neil tarbida veebis olevaid teenuseid, infot ja meelelahutust. 

 

Digiligipääsetavus on aastaid olnud Trinidad Wisemani südameasjaks. 2020. aasta algusest oleme kaasa rääkinud riiklikus ligipääsetavuse rakkerühmas, mille e-keskkondade teemagruppi juhtis meie ligipääsetavuse ekspert.

 

Samuti oleme sõna võtnud riigi innovatsioonitiimis kasutajakogemuse (UX) disaini ja veebi ligipääsetavuse teemade konsultandina. 

 

 

Kellele kehtib ligipääsetavuse tagamise kohustus? 

Aastast 2019 kehtib avalikule sektorile Euroopa Liidu direktiiviga kehtestatud ligipääsetavuse tagamise kohustus, mis sisuliselt tähendab, et veebilehed ja mobiilirakendused peavad vastama WCAG 2.1 standardi AA tasemele. 

 

Aastast 2025 hakkab antud kohustus kehtima ka erasektorile (sh e-poodidele, iseteeninduskioskitele, e-raamatutele jne). Ligipääsetavuse tagamine on üldjuhul aeganõudev protsess ning üleminekuks on soovitatav alustada ettevalmistustega juba praegu. 

 

 

TWNis on sertifitseeritud veebi ligipääsetavuse spetsialist 

Meil on hea meel teiega jagada, et meie spetsialist Mari-Ell Mets on 2021. aasta sügisest IAAP (International Association of Accessibility Professionals) poolt sertifitseeritud veebi ligipääsetavuse spetsialist (WAS) Eestis.

 

Mari-Ellil on veebi ligipääsetavuse alal kogemust 5+ aastat, mille jooksul on ta teinud auditeid, koolitanud sadu inimesi ja osalenud kümnetes erinevates projektides nii era- kui ka avalikus sektoris Eestis ja Euroopa Liidus. 

 

Tänu pikaaegsele kogemusele veebi ligipääsetavuse valdkonnas oskab Mari-Ell hinnata olemasoleva veebilehe, dokumendi või mobiilirakenduse sisu juurdepääsetavust vastavalt WCAG ja EU standarditele ning anda üksikasjalikke parandussoovitusi. Ta tunneb asjakohaseid tugitehnoloogiaid ning oskab neid kasutada. 

 

 

Meie ligipääsetavuse teenused 

Trinidad Wisemanis pakume oma klientidele nii ülevaatlikumaid kui ka tehnilisemaid veebi ligipääsetavuse koolitusi ning ligipääsetavuse auditit. Audit tuvastab ligipääsetavuse probleemid veebilehel, digidokumendis või mobiilirakenduses ning määrab tema vastavuse Euroopa Liidu ligipääsetavuse standardile EN 301 549.

 

Samuti teeme vajadusel kasutatavuse testimisi erivajadustega kasutajatega ning teiste ligipääsetavuse sihtgrupi esindajatega. 

 

 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.