Liigu edasi põhisisu juurde

Veebilehtede navigatsioonisüsteemid ja mustrid

Iga kord alustades uue süsteemi disainimist, on peale kasutajate analüüsimist etapp, kus mõeldakse välja üldine süsteemi käitumise loogika ning navigatsiooni tööpõhimõte. Kunagi pole hea praktika kohe uut jalgratast leiutama hakata, seega proovime sõita enne vanaga.

Siit siis idee tuua välja põhilised kasutatavad veebilehe navigatsiooni mustrid ja ka mõned lisaks kasutatavad navigatsiooni süsteemid.

Neid kasutades saab ideaalselt paika panna veebilehe navigatsiooni selgroo.

Kõigepealt siis mõned mustrid:

1. Tähe skeem (ing.k Hub and Spoke)

Seda skeemi tuleks kasutada siis, kui veebilehel on palju erinevat tüüpi infot (näiteks artikleid, faile, mänge jne). Samas ei ole neid mõistlik või võimalik näidata kõiki ühel lehel.

Idee on võimaluses, lasta kasutajal keskenduda ühele teemale korraga ja mitte ajada teda segadusse kõikide võimalike valikutega.

Muster ise kujutab endast lihtsat põhimõtet, kus eksisteerib üks keskne lehekülg, millelt kasutaja saab valida konkreetse teemasektori ning keskenduda sellele. Oma tegevuse lõpetades saab ta liikuda tagasi üldisele vaatele ja valida vajadusel uus teema.

Kui võrrelda seda tähega (nt. päikesega), siis on olemas suurem keskne täht ise ja sealt välja ulatuvad kiired. Kiir ei pea olema üks leht, oluline on lihtsalt, et nendelt kiirel paiknevatelt lehtedelt ei minda järsku teisele kiirele. Kiir on alati lehtede jada mitte ristviitadest tulvil olev lehtede kogum.

Seda mustrit iseloomustavad nupud "Tagasi", "Edasi", "Katkesta" ja "Salvesta" (koos navigeerumisega põhilehele). Nagu oled juba ilmselt aru saanud on see üks enam levinud mudeleid meie veebimaailmas :).

2. Juhised iga sammu läbimiseks (Step- by Step Instructions, wizard)

Seda mustrit kasutatakse juhul, kui kasutajal on vaja läbida väga keeruline teekond oma eesmärgi saavutamiseks. Lisaks teeb ta seda harva ja on paljudele neist ühekordne tegevus.

Tavakasutaja ei taha ise otsustada. Ta tahab, et talle öeldakse, mis on parim.

 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.