Liigu edasi põhisisu juurde
pildid TWNi uuest kontorist, katuseterrassist ja valgustuslahendusest

Trinidad Wisemani uue kontori superkangelased: roheline mõtteviis ja silmasõbralik valgustus

Sigrid Viikmaa & TWN team

Detsembrist 2021 töötab meie Tallinna tiim uues kontoris Grüne ärimajas, kus on kõik töötegemiseks olulised detailid väga hoolikalt läbi mõeldud. Meie Rakvere tiim on samuti just värskelt kolinud uude „rohelisse“ ja modernsesse töökeskkonda.

 

Et kõigil oleks uues kontoris hea ja mugav, soovisime maksimaalselt arvestada oma töötajate soovidega. Seepärast kogusime kontorite planeerimisel hoolega ettepanekuid ja tagasisidet, et tabada mõne inimese jaoks eriti olulist detaili – kelle jaoks on selleks kohv, kelle jaoks valgustus või miski muu.

 

 

Keskkonnasäästlikkus on TWNi jaoks südamelähedane teema

Trinidad Wisemani (TWN) töö oluline osa on aidata vähendada meie klientide ökoloogilist jalajälge läbi digitaliseerimise ning säästliku teenusedisaini. Rohekontorisse kolimisega saame rohepöördele ka oma otsese panuse anda.

 

Oma uueks kontoriks valisimegi Haabersti-Mustamäe piirile, loomaaia vahetusse lähedusse kerkinud põneva ilmega hoone, kus linnamugavus ühendub keskkonnasäästliku arhitektuuri ja tehnoloogiaga. Maja ilme teeb põnevaks Eestis veel üsna ainulaadne ronitaimedest fassaad, mis muudab hoone endagi hooajaliselt sõna otseses mõttes roheliseks. 

 

Pilt
meie uue rohekontori ronitaimedest fassaad

 

Hübriidtöö võimaldamisega ei paku me oma tiimile ainult keskkonnavahetuse võimalust, vaid sellel on oluline osa ka meie ökoloogilise jalajälje vähendamises. Seepärast on meie jaoks oluline, et saaksime rakendada hübriidtööks sobivat tiimitubade süsteemi. See tagab enamikule töötajatest oma püsitöökoha, säilitades samas paindlikkuse ka nende jaoks, kes soovivad (rohkem) kaugtööd teha.

 

Kuidas oma kontoris veel loodust säästame? Näiteks on meil mõlemas köögis prügi sorteerimise valmidus, kasutame orgaanilisi pesu- ja puhastusvahendeid ning palume ka oma puhastusteenuseid osutavatel partneritel neid põhimõtteid järgida.

 

Termoaktiivne kontor, mis kasutab maasoojust, päikeseenergiat ja vihmavett

Tegemist on A-energiaklassi hoonega, mille ehitusel on kasutatud loodustsäästvaid materjale. Hoonel on keskkonnateadlik arhitektuur ning looduslähedasi materjale oleme kasutanud ka oma kontori sisekujunduses. Arhitektuursed detailid on läbi mõeldud nii, et need aitaksid vähendada hoone jahutus- ja küttevajadusi ning passiivseid energiakulusid. 

 

Meie majas on kasutusel uus kütte- ja jahutuslahendus nimega TABS, mis võimaldab ruume kütta ja jahutada läbi ühe ja sama hoone vahelagedes asuva torustiku. See tähendab, et ruumides puuduvad radiaatorid ja klassikalised konditsioneerid.

 

Erinevalt tavalisest jahutus- ja küttelahendusest ei puhu inimestele kuskilt külma ega sooja peale ning süsteem sisuliselt „hingab“ koos inimestega. Selline lahendus tagab stabiilse ja optimaalse sisekliima. Lisaks on ruumides vajaduspõhine ventilatsioon, mis lähtub inimeste arvust ja hoiab õhu alati värskena. 

 

Rohekontori hoone kasutab nii vihma kui päikest ehk toimub vihmavee taaskasutamine, vähendamaks üleliigset veetarbimist ning hoone katusele paigaldatud päikesepaneelid aitavad hoida elektrikulud madalamad. 

 

Katuseterrassi ja rohekoridori rõõmud

Suur osa meie tiimist on aktiivse eluviisiga, mistõttu suureks plussiks on kontori asukoht Putukaväila otsas keset kergliiklusteid. See annab võimaluse tööle sõita rattaga või tulla jalgsi ning sisustada puhkepause mõnusa jalutuskäiguga rohekoridoris, kus suvel saab nautida ka marjapõõsaste ja viljapuude ilu. Mõistagi on majas olemas jalgrataste hoidla koos pesuruumiga

 

Lähedusse jäävad ka bussipeatused ning autodele on piisavalt ruumi nii tõkkepuuga piiratud parklas kui ka maja ees. Meie kontoriakendest avaneb vaade rohtu näksivatele mägikitsedele ja hea õnne korral võib silmata isegi elevanti :)

 

Pilt
meie uue kontori avar katuseterrass

 

TWNi tiim on sel aastal eriti suures suve ootuses - vaid paari trepiastme kõrgusel meie kontorist asub 280-ruutmeetrine katuseterrass. Seal on tore korraldada ka tiimi- ja kliendisündmusi. Mainimist väärib ka see, et hoone esimesel korrusel asub hommiku- ja lõunasöögirestoran Grüne, mis pakub oma maja töötajatele soodsamalt kehakinnitust.

 

 

Hästi läbimõeldud valgustuslahendused

Meie kui tarkvaraarendajate ja disainerite jaoks, kes töötavad ekraanidega, on silmad kõige olulisemaks tööriistaks. Kuigi valgustus mõjutab meid olulisel määral, ei pööra inimesed sellele erilist tähelepanu. Selle peale hakkad mõtlema võibolla siis, kui oled oma silmadele juba liiga teinud.

 

Mis on viga standardlahendustel? Tihti on need lahendatud läbi päevavalguslampide või nende analoogide. Nii olid lood ka meie vanas kontoris. Kas tuleb sullegi tuttav ette, et mõne tööpäeva lõpus kimbutab tunne, nagu tahaks silmi või pead külmaveeämbrisse pista?

 

Silmasõbralik, peavaluvaba ja iga töötaja vajadusi arvestav töökeskkond sünnib paljude väikeste teadlike otsuste summana. Meil on vedanud, et meie tiimis on inimesi, kellel on valgustusalased teadmised ja kogemused. Samuti kaasasime professionaalse valgustusdisaneri ja -inseneri

 

Järgnevalt räägimegi 5-st olulisemast detailist, millega oma uue kontori valguskeskkonna puhul kindlasti arvestasime:

 

1. peegeldumine ja varjud on kurjast

Miks meie silmad väsivad? Teatavasti väsitavad neid ekraanid (arvuti, telefon). Peamisteks süüdlasteks on valguse värelemine, väga suured valguse kontrastid ja valguse peegeldumine ekraanilt. Valgusallikad uude kontorisse sai valitud selle järgi, et ei tekiks mitte mingisugust peegelduseffekti!

 

Murdsime kõvasti pead ka paigutuse osas - kuidas sättida valgustid nii, et ei tekiks varje. Tänaseks on meil kõik paigutatud nii, et varjude tekkimised ja kontrastid on minimaalsed.

 

2. ainult head LEDid palun 

Hea vundament silma– ja närvisüsteemisõbraliku kontori loomiseks on aga hea valgus mitte ainult töökohtadel, vaid kõikjal kontoris. Silmi ärritav värelus on sage külaline just dimmerdavates ehk reguleeritavates LED valgustites, kus täisvõimsusest nõrgemaid heledusi saadakse LED pirni kõrgesageduslikul sisse-välja lülitamisel.

 

Pilt
valguse värelemine

 

Probleemid tekivad siis, kui sisse-välja lülitamise amplituut on madala sagedusega. Sellises valguses kaua viibides võib tunduda, et päeva lõpuks on pea lihtsalt imelikult "paks" või „vatti täis“. Harvemal juhul võib see tekitada peavalusid ja aja jooksul kumulatiivsemalt suuremaid probleeme.

 

Selle vältimiseks jälgisime hoolega, mis spetsifikatsiooni ja kvaliteedi näitajatega kontorivalgused välja valitakse, nii ühiskasutatavatesse ruumidesse kui ka tiimitubadesse.

 

3. dünaamilistele tiimitubadele dünaamiline valgus

Fikseeritud laevalgustite korral ei tea kunagi ette, kas tulemus on hea või halb, enne kui asi päriselt valmis on. Kui juhtub, et ei ole nii nagu vaja, hakkavad inimesed oma pea kohalt valgusteid välja lülitama või üritavad neid muude käepäraste vahenditega omale töö tegemiseks sobivaks muuta.

 

Meie uues kontoris on jäädavalt lakke kinnitatud valgustitel kanda ainult toetav funktsioon. Peamine valgusti - see mis töökohta valgustab - on lahendatud uudse põrandalambi kontseptsiooniga. Kasutame vabalt ümberpaigutatavaid kõrge värviedastusindeksiga LED lampe, mida iga töötaja saab enda vajadustele vastavalt liigutada. 

 

Pilt
uudne põrandavalgustite kontseptsioon meie uues kontoris

 

Lambid võimaldavad töökohta valgustada hajusa laepõrkega või rohkem suunatud otsevalgusega. Mõlemad funktsioonid on ka dimmerdatavad ning see võimaldab iga paarislaua jaoks luua täpselt selle õige valgusruumi. Kui valgustid põlevad ainult vastavalt meie vajadusele, on ka nende energiasäästlikkus palju suurem.

 

4. monitori taga olev valgus peab ühtima monitori eredusega

Monitori taha jääv valgusruum ja selle intensiivsus võiksid olla võimalikult lähedal monitori enda heledusele. Mida rohkem need kaks valgusruumi ühtivad, seda vähem peavad silmaava lihased tööd tegema.

 

Selle valgusruumi taltsutamiseks on meie kontoris spetsiaalsed seintele suunatud dimmerdatavad "wall washer" valgustid, mis aitavad tekitada ühtlasemat valgusruumi kogu vaatevälja ulatuses.

 

Pilt
näidispilt halvast valgustusest

Näidispilt halvast valgustusest, kus monitori taha jääv valgusruum ja selle intensiivsus ei ühti monitori eredusega.

 

Pilt
näidispilt heast valgustusest

Näidispilt heast valgustusest, kus monitori taha jääv valgusruum ja selle intensiivsus ühtivad monitori eredusega.

 

5. liiga palju head ei mõju ka hästi

Aknast tulev loomulik valgus on parim valgus. Seda tuleb aga targalt kontrollida, muidu võib lõpptulemus hoopis igapäevasele silmastressile vastupidiselt mõjuda. Aknast tulev valgus võib peegeldada monitorile või viia tasakaalust välja monitori ja muu vaatevälja mahtuva valguse intentsiivsuse. 

 

Klassikaline väljast tuleva valguse taltsutamise vahend on ribikardin, kuid oma töötajatega sellest rääkides, oli tagasiside kiire ja resoluutne – ei mingeid ribikardinaid! Ribikardinal on rida miinuseid: kõrge kontrastiga triibud, õuest tulevat naturaalse valguse intensiivsust ei saa astmeliselt kontrollida ning võimalik on vaid kinni/lahti lahendus.

 

Seepärast katsetame meie oma uues kontoris väljast tuleva valguse hajutamisega. Selleks saavad meie akende ette paigaldatud poolläbipaistvad paneelkardinad, mida on mugav korraga külgsuunas nii ette kui ära lükata. Poolläbipaistvuse eeliseks on valguse tuppa pääsemine ja aknast väljavaatamise võimalus ka siis, kui kardin on ees.

 

Kõik ei pea kõike nägema ehk meie uues Tallinna kontoris on koosolekuruumide klaasid privaatsuse tagamiseks kaetud innovaatilise Nutikilega. See tähendab, et suured klaaspinnad muudavad oma läbipaistvust vaid ühe klikiga. Vaata videost, kuidas see käib :)

 

 

Tundus põnev?

Kui meie uus kontor tundub ka sinu jaoks mõnus ja oled otsimas uusi tööalaseid väljakutseid, siis tutvu meie töökuulutustega ja võta julgesti ühendust! Meil on vabu töökohti pea kõikides rollides – tiimijuhist arendajate, analüütikute, disainerite ja testijateni välja. Loe ka TWNi toimimise, strateegia ja kultuuri kohta ning tutvu meie tööprojektidega. Saa teada, kuidas käib meil hübriidtöö ja palgakujundus ning uuri, kuidas saad TWNis õppida ja areneda. 

 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.