Liigu edasi põhisisu juurde
tiimijuht Helen Kirsi portreepilt

TWN life: teenusdisaini valdkonna tiimijuht: „Mulle meeldivad avaliku sektori projektid. On uhke tunne, et olen saanud kaasa lüüa Eesti inimeste jaoks oluliste teenuste loomisel.”

Jaana Ziius & Helen Müür

Jätkame blogisarjaga TWNLife, kus teeme tutvust Trinidad Wisemani (edaspidi TWN) andekate tiimiliikmetega erinevatest rollidest. Räägime karjäärist ja hobidest, sellest mis sai tehtud enne TWNi ning küsime sekka ka lõbusaid vimkaga küsimusi. Seekord intervjueerisime meie teenusdisaini valdkonna tiimijuhti Helenit, kes on TWNis töötanud juba 6 aastat.  

 

 

”Elu tegi vingerpussi –  täiesti IT kauge inimesena alustasin tööd IT sektoris.“

Kuidas oled jõudnud selle elukutseni?

Töötasin Sotsiaalministeeriumis tööturu osakonnas ning juhtisin Euroopa sotsiaalfondi programme. Selle raames tuli disainida erinevaid tööturu teenuseid paljudele sihtrühmadele. Kuna programmid hakkasid läbi saama ja otsisin uusi väljakutseid, siis tuttav kutsus mind IT projektide halduriks telekommunikatsiooni valdkonda. Võtsin väljakutse vastu.

 

Olles natuke seda tööd teinud, soovisin saada ettekujutust, millised on erinevate rollide ülesanded taolises projektis. Otsustasin proovida päris üksi ühe väikese projektikese analüüsimist ja juhtimist.

 

Läks aga nii, et sellest "pisikesest projektist" sai päris suur, väga tehniline andmebaasi analüüsi ning erinevate väliste süsteemidega liidestamise projekt. Sain korralikud õppetunnid nii IT projektijuhtimise, relatsiooniliste andmebaaside loomise, päringute tegemise kui ka liidestuste analüüsimise ja testimisega.

 

Nägin, et IT maailm on põnev ning õnnestunud töö ja rahulolev klient loovad väga hea enesetunde. Seega tegin otsuse võtta suund IT projektide juhtimisele ja analüüsile.

 

 

„Mulle väga meeldivad avalike teenustega seotud projektid, kuna need on tihti suunatud inimeste heaolu tõstmisele.”

Millised projektid sulle meeldivad?

Me kõik tarbime igapäevaselt avalikke teenuseid. Lisaks on nende teenustega seotud projektid alati omajagu keerukad nii sihtrühma kui tehnilise lahenduse poolest.

 

On rõõm tõdeda, et proaktiivsed sündmusteenused ja AI lahenduste kasutamine avaliku sektori teenuste pakkumisel on tõusvas trendis. See aitab teha avalikud teenused sihtrühma jaoks paremini kättesaadavaks

 

Kuulsaim inimene, kellega oled kohtunud? 

Kuna töötasin avalikus sektoris, siis neid on olnud väga palju. Meeldejäävaim oli ilmselt kohtumine peaminister Andrus Ansipiga. Mul tuli Ansip ministeeriumi hoone fuajees vastu võtta ning veenda teda ja turvamehi neljandale korrusele minemiseks treppi kasutama. Lift oli terve tema meeskonna jaoks liiga väike.  

 

 

„TWNis on vabaduse ja vastutuse printsiip.“

Kuidas jõudsid TWNi ja mis sulle siin meeldib?

Jõudsin siia hetkel kui tundsin, et olen mitu aastat sama süsteemiga töötanud ning aeg on edasi liikuda. Toonase projekti raames töötasin koos TWNi UX raudvaraga - Liina ja Kariniga. Mina tegin analüüsi, nemad prototüüpisid.

 

Koostöö sujus kenasti ning see, mida nad tegid, tundus väga põnev. Mainisin lõunalauas oma soovi edasi areneda ja pool aastat hiljem alustasingi TWNis. Praegu täidan projektides ka projektijuhi ja mentori rolli ning lisaks projektitööle olen analüütikute ja disainerite tiimijuht.

 

TWNis on väga hea sisekliima – inimesed on üksteise vastu heatahtlikud ja sõbralikud, puudub rivaalitsemine. On vabaduse ja vastutuse printsiip, mis tähendab seda, et saame oma tööd ja aega väga palju ise juhtida. Lisaks on meil vähe bürokraatiat ja sisemisi protseduurireegleid

 

Pilt
Helen koos oma elukaaslasega

 

„Kassid maanduvad alati käppadele... ja mu sõbrad ütlevad, et minagi tulen igast olukorrast sirge seljaga välja.“

Kuidas sõbrad sind iseloomustavad ja mida hindad teistes?

Minu sõbrad iseloomustavad mind kui loomingulist inimest. Ma olevat ka veidi tuulepea, kellel on kogu aeg mingi projekt käsil, kes on väga iseseisev ja tuleb igast olukorrast sirge seljaga välja. Teistes inimestes hindan mina ise ausameelset riukalikkust, uudishimu ja paindlikkust.

 

Mis on sinu selle aasta to-do listis, mida sa enne pole teinud? 

Soovin ära proovida tõelise talvematka koos suuskade, järgilohiseva kelgu ja talvise telkimisega. Ilmselt saab see toimuma kuskil Skandinaavias – Norra või Rootsi rahvuspargis :)  

 

Millist raamatut teistele soovitad?  

Idioodid minu ümber” – see raamat räägib erinevatest käitumismustritest ja inimtüüpide toimimisest. Lisaks on see raamat kui juhtimise ja suhtlemise ABC. Raamatu tutvustus ütleb tabavalt: kindel on see, et pärast seda raamatut hakkad aru saama, mida sind ümbritsevad inimesed tegelikult tahavad öelda.

 

 

”Juhtub sageli, et kannan enda õmmeldud kleiti või isetehtud mütsi.”

Millised on sinu hobid?

Juba mitu aastat tegelen rattasõiduga ja tundub, et see hobi on tulnud, et jääda. On juhtunud koguni nii, et väikeses kesklinna korteris on olemas kõik - nii maastiku, maantee kui ka kruusal sõitmise ratas. Talvel tegelen veidi ka suusatamise ja lumelaua sõiduga.

 

Varasemalt olen pikalt tegelenud ratsutamisega ja eks kunagi võtan selle ka uuesti ette. Mulle meeldib teha käsitööd ning juhtub sageli, et kannan enda õmmeldud kleiti või isetehtud mütsi. 

 

Mis roa valmistamises oled meister? 

Meistriks pean end Tom Kha supi tegemises ja seda ikka ehtsatest toorainetest, mitte "pulbrist".

 

Pilt
Helen ratta seljas

 

„Kui ma ei töötaks, siis reisiksin maailmas ringi ja üldse mitte "rikastes", vaid ikka huvitavates paikades!”

Mida teeksid kui sa ei töötaks? 

Mulle meeldib väga reisida - käia looduses ja avastada maailma põnevaid paiku. Kui mul oleks nii palju raha, et ei peaks või ei tahaks üldse töötada, siis reisiksin maailmas ringi. Kindlasti läheksin Indiasse ja mujalegi Aasiasse, ka Patagoonia ja laiemalt Lõuna-Ameerika oleks radaril.

 

Milline on sinu reisisoovitus?

Soovitan kindlasti kõigile Keenia safari reisi. See oli uskumatult silmi avav reis – vapustavalt ilus loodus ja teisalt vapustavalt teistsugune elu pahupool. 

 

Pilt
Helen teed korjamas

 

Kui saaksid lisada sõnastikku uue sõna, siis mis see oleks ja tähendaks? 

Minu meelest ei ole eestikeelses IT terminoloogias arenduse vigadele head vastet. Inglise keeles on sõna "bug" aga otsene vaste eesti keelest – putukas – ei sobi. Võiks leida hea eestikeelse vaste putukate maailmas, no ma ei tea... näiteks parm, sikk, tirts, ürask ... (või lausa kurask?) 

 

Kui sa soovid töötada analüütikuna, oled ennastjuhtiv, väärtustad vabadust ja vastutust, siis võta julgesti ühendust.

 

 


 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.