Liigu edasi põhisisu juurde
TWNikad kontoris tööd tegemas

Hübriidtöö – uus trend või midagi enamat?

Ander Tenno & Sigrid Viikmaa

Hiljuti rääkisime sellest, mis eristab Trinidad Wisemanis töötamist teistes IT sektori firmades töötamisest. Käesolevas artiklis uurime asutajalt ja tegevjuhilt Ander Tennolt, mida tähendab hübriidtöö Trinidad Wisemanis (TWN) ja kuidas leida igaühele sobiv tasakaal.

 

 

Kumb on parem – kontor või kaugtöö?

Kui varem oli mõne kodukontori päeva lubamine pigem vastutulek töötajale, siis 2020 varakevadel alanud pandeemia tõi paljudesse tööstusharudesse - eriti neisse, kus tööd tehakse peaga ning töötulem on virtuaalne - tõdemuse, et kaugtöö on täiesti toimiv meetod töö tegemiseks. Tuleb ainult veidi mõtteviisi ja protsesse muuta ning tehnoloogilisi vahendeid kohendada. 

 

Enamus, kes proovisid (või olid sunnitud proovima) kaugtööd, leidsid sellest oma võlud:

 

  • paindlikkus oma tööpäeva planeerida;
  • pausi kasutamine isiklikeks asjaajamisteks;  
  • ajaline kokkuhoid ja keskkonna säästmine kontori vahet mittesõitmisest;
  • võimalikkus paremini tööle keskenduda, kel kodused tingimused võimaldavad;
  • keskkonnavahetus mõjub hästi loovusele. 

 

Paljudel neist, kes varasemalt vähe või üldse mitte kodukontori hüvesid tunda saanud, tekkis alguses tunne, et ei tahagi enam kontorisse tagasi. Kui aga esimene tuhin mööda sai, ilmnes rida probleeme

 

  • kõigil pole kodus sobivaid töötingimusi;
  • virtuaalkoosolekud väsitavad tavalistest rohkem (mitteverbaalseid signaale on videost palju keerulisem tuvastada ning kõne puhul suisa võimatu);
  • uutel inimestel (eriti noortel) on raske sisse elada ja kolleegilt nõu küsida;
  • kipub kaduma kogukonda kuulumise tunne ja nõrgenema side töökohaga; 
  • keeruline on tõmmata piiri töö ja eraelu vahele; 
  • inimene on sotsiaalne olend ning vahel on päris tore kolleegiga niisama lobiseda.

 

Kõik see koos pandeemiaga tõi kaasa märkimisväärse hulga vaimse tervise probleeme, puudutades enim just noori. Asju tegi keerulisemaks see, et juhtidel läks raskemaks märgata ja tunnetada, kuidas nende inimestel läheb ja nende jaoks olemas olla.

 

Kehakeel näiteks räägib inimese kohta palju olulist infot. Kontoris liikudes on võimalik sageli juba selja tagant mõista, milline päev kolleegil on – on ta mures või hoopis rõõmustab millegi üle. Kaugtöö puhul aga on keeruline sellist tunnetust saada.

 

Pilt
TWNikad kaugtööd tegemas kasvuhoonest, saunast, koduaiast

 

 

Kuidas toimib hübriidtöö TWNis?

„Me ei ole remote-first organisatsioon - usume, et valdavale enamikule töötajatest on hübriidtöö mudel kõige sobilikum.“

Nagu eelnevalt rääkisime, on nii kaug- kui kontoritööl omad plussid ja miinused. Inimkeskse organisatsioonina usume, et mõistlik on leida tasakaal ning pakkuda oma inimestele vaheldust ja võimalust töötada nii kodus kui kontoris. 

 

Toetudes globaalsetele uuringutele (The Future Of Work: Productive anywhere, May 2021), sobib sega- ehk hübriidtöö mudel kõige paremini ca 80%-le töötajatest. Lisaks kolleegidele pidasid inimesed kontori puhul oluliseks rutiini – lihtsam on lülitada end töörežiimilt vaba aja režiimile ja vastupidi.

 

„TWNis lepib iga töötaja oma tiimijuhiga kokku just temale kõige paremini sobiva hübriidtöö mustri.“

TWNi töötajate hulgas sügisel 2021 läbi viidud uuringu põhjal soovisid kontoris vähemalt ühe korra nädalas käia 80% ja vähemalt kolm korda nädalas 60% töötajatest. Ca 10% on inimesi, kes teevad valdavalt kaugtööd ja kes tulevad kontorisse ainult külla või ühissündmustele.

 

Mõned kolleegid töötavad meil isegi väga kaugelt – üks meie arendajatest teeb tööd Portugalist, Atlassiani konsultant toimetab aga purjejahi pardalt. Eksisteerib ka teine äärmus (ca 10%), kes käib meil praktiliselt iga päev kontoris - tavaliselt seetõttu, et kodus ei ole töökeskkonna loomiseks piisavalt ruumi. 

 

Uutele töötajatele soovitamegi proovida alustuseks töötada 3 päeva kontoris ja 2 päeva kodus. See aitab kaasa ka sisseelamisele ning vajadusel saab kokku leppida teistsuguse süsteemi.

 

Pilt
TWNikad kontoris tööd tegemas

 

 

Meie uued kontorid

„TWNi uued kontorid Tallinnas ja Rakveres on ehitatud ja varustatud igati hübriidtööga arvestades.“

Uusi kontoreid planeerides lähtusime kahest põhimõttest: 1) koostöö - ja eriti koosolekute - mõttes ei tohi olla vahet, kas inimene töötab konkreetsel päeval koha peal või kaugelt ja 2) selleks, et inimesed sooviksid ka kontoris töötada, peavad seal olema paremad võimalused, kui kodus.

 

Seega oleme oma uutes kontorites kõik väga hoolikalt läbi mõelnud – alates ruumi paigutusest ja valguslahendustest kuni kohvimasinateni välja. Samuti oleme panustanud ergonoomilistesse töövahenditesse. Uutesse kontoritesse tehtud valikute tagamaid avame artiklis Trinidad Wisemani uue kontori superkangelased: roheline mõtteviis ja silmasõbralik valgustus.

 

Kontori paigutusest rääkides hindavad paljud meie töötajad oma kindlat töökohta, kus kõik on paigutatud oma käe järgi ning tooli seaded täpselt ja ergonoomiliselt paigas. Kuna 60% meie töötajatest ütles, et soovib vähemalt 3 tööpäeva nädalas kontoris käia, siis püsitöökohtade pealt me kokku ei hoia.

 

Teisest küljest, et suur kontor ei mõjuks liiga tühjalt, jõudsime sellise lahenduseni, et kõik töötajad, kes plaanivad kohal käia vähem kui 3 tööpäeva nädalas, jagavad omavahel laudu. Uutes kontorites rakendame tiimitubade süsteemi ning laudade jagamine toimub samuti tiimisiseselt.

 

Kõik meie töötajad on kontorisse alati väga oodatud ning seal peab olema mõnus ja mugav, kuid teisest küljest paneme õla alla ka sellele, et kodukontoritest saaksid kujundatud mõistlikud töökohad.

 

 

Tundus põnev?

Kui meie hübriidtöö mudel, kultuur ja väärtused kõnetavad sind ning tunned, et TWNis töötamine võiks olla sinu jaoks, siis tutvu meie töökuulutustega ja võta julgesti ühendust! Meil on vabu töökohti pea kõikides rollides – tiimijuhist arendajate, analüütikute, disainerite ja testijateni välja. 

 

Õige pea avaldame artikli TWNi spetsialistide arenguteedest ja mentorlusest.

 

 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.