Liigu edasi põhisisu juurde
maslow

9 emotsionaalse veebidisaini põhimõtet koos praktiliste näidetega

Käesolevas artiklis räägin ma lahti veenva ning emotsionaalse veebidisaini kõige olulisemad põhimõtted.

Kasutajakogemuse disainer Aarron Walter on öelnud oma raamatus „Designing for Emotion“, et emotsioonid on inimkonna lingua franca ehk universaalne keel, mida me kõik räägime.

Aarroni teooria kohaselt peab iga toode olema funktsionaalne, töökindel ja kasutatav (just sellises järjekorras) enne, kui me emotsioonidest rääkida saame. Tema mõtte koheselt töötab emotsionaalne disain vaid juhul, kui kõik ülejäänud vajadused on rahuldatud.
 

maslow-Aarron-Walter.jpg
Aarron Walteri versioon Maslow püramiidist

 

Inimesed pole ratsionaalsed olendid, kuigi me soovime nii mõelda.

Võib-olla oled ka ise tundnud, et mõni ostukeskkond justkui kutsub ostma, isegi kui me müüdavat toodet ei vajagi. Tegelikkuses lähtume me otsuste tegemisel peaaegu alati emotsioonidest.

Mõelge korraks tagasi oma viimasele suuremale ostule.

Suure tõenäosusega eelnesid sellele tugevad emotsioonid ning tõenäoliselt oli nende mõju tunda ka siis, kui ostetud toote esimest korda karbist välja võtsite või seda kasutasite. Mida te sel hetkel tundsite? Oli see erutus, rõõm, ootusärevus või hoopis ärritus?

Miks veebikeskkonnad nii erinevalt mõjuvad?

Kui edukad veebilehed komponentideks lahti võtta, vaatab meile vastu inimlik lähenemine, isikupärasus ning selge ja sõbralik kommunikatsioon.

paku-emotsioone.jpg
Hipmunk on hea emotsionaalse disaini näide - lisaks lihtsusele on igal sammul  näha ka sõbralikkust ja muhedat huumorit. 

 

Väga head kasutajakogemuse (user experience ehk UX) disainerid lähtuvadki oma töös reaalsetest kasutajatest. See tähendab, et enamik ajast kulub meil põhjalikule uurimustööle ja visuaalne disain moodustab ühe disaineri tööst väga väikese osa.
 

ux-is-not-ui-560x660.png
Kasutajakogemuse disain vs. kasutajaliidese disain

 

Ka mina näen tihti, kuidas ühes kohas toiminud disainimuster kasutusele võetakse, mõtlemata sealjuures inimeste ning keskkondade erinevustele – mis töötab ühes kohas, ei pruugi toimida teises.

Kui ilusa välisilme taga pole ka väga head kasutuskogemust, siis on keskkond ligitõmbav, kuid pikemal kasutamisel pole välimusest enam kasu ja pettumus on selle võrra suurem.

Järgnevalt mõned praktilised näpunäiteid, mida teha ja mida mitte.
 

1. Ole järjepidev

Me ootame veebilehtedelt ning rakendustelt järjepidevust ning tuttavate mustrite kordumist. Kui keskkond on äkitselt kasutajatele võõra kasutusloogikaga, siis on selle tulemuseks võõrandumine.

Sellise olukorra vältimiseks tuleb teha põhjalikke kasutajauuringuid, uurida klientide profiili ning luua persoonad ehk reaalsetel andmetel põhinevad kliendiprofiilid, millest edaspidi lähtuda. Kui olete loomas hoopis uut kasutusmustrit, siis veenduge, et see tõesti varasemast parem oleks. 
 

Mark-Zuckerberg-560x401.jpg
Kes meist ei mäletaks Facebooki uuendustega tekkinud pahameeletormi

 

Tihtipeale tehakse uuendusi lihtsalt uuenduste pärast, kasutajate seisukohtadele mõtlemata. Ilus keskkond pole veel töötav keskkond. Ta võib olla kole kui öö, aga sellegipoolest väga hea kasutatavusega. 
 

2. Näita sotsiaalset tõestust

Kui me näeme, et meie sõbrad ostavad ühest kindlast keskkonnast, siis soovime seda ka ise rohkem külastada. Sarnase mustri järgi mõjuvad ka erinevad arvustused ning reitingud, mida pole andnud mitte eksperdid, vaid hoopis meie tuttavad ning inimesed tänavalt. 
 

user-reviews-560x176.jpg
Amazoni veebipood pakub sotsiaalset tõestust nii päris kasutajatelt kui ka professionaalsetelt kriitikutelt. Sama loogikat näeme ka IMDB lehel.

 

3. Tee „nüüd ja kohe“ pakkumisi

Me väärtustame tooteid, mida me saame osta kohe, kõrgemalt, kui neid, mida on võimalik osta tulevikus. Kaotushirm on oluline päästik, mis kutsub tegutsema ja lülitab meie ratsionaalse mõtlemise hetkeks pausile.

 
Cherry-veeb-560x280.jpg
Cherry.ee lehel langeb silmade fookus pildi, ajalimiidi, sotsiaalse tõestuse ja surve peale

 

Loe ka, kuidas me Cherry müügitulemusi tõstsime
 

4. Tee oma pakkumine õigel ajal

Antud tehnikaga kasutatakse ära hetki, kus ostja on uutele müügipakkumistele kõige vastuvõtlikum. Antud tehnika õige hetk on siis, kui oleme ühe ostuotsuse juba teinud. Kui esialgne „jah“ on käes, siis on klientidel kergem lisaoste teha.

frequently-bought-together-560x150.jpg
Kui klient on juba ostu sooritamas või juba sooritanud, siis paku talle lisatooteid

 

Kui klient juba midagi ostab, siis kuva talle automaatselt ka teisi tooteid, mis põhitoodet täiendavad või sellega kuidagimoodi seotud on. Parima tulemuse saavutamiseks peab nende müügihind põhitootest madalam olema. Ehk teisisõnu: kui müüd näiteks telefone, siis paku kohe juurde ka lisaseadmeid - ekraanikilesid, autohoidjaid jms.

5. Kasuta kontrastsuse printsiipi

Me võrdleme oma alateadvuses pidevalt erinevaid tooteid ja teenuseid. Kui muudame natuke taustsüsteemi, muutub ühtlasi ka meie ettekujutus antud tootest või teenusest. Näiteks tundub restoraniroog väiksemal taldrikul tavapärasest suurem ja maitsvam. 
 

mosaiik.jpg
Kui reklaamid toiduelamust, siis näita pilte! Mosaiik Cafè näitab pilte küll sotsiaalmeedias, aga mitte oma veebilehel. Miks?

Kuna meie alateadvus reageerib toidule hetkega, siis pole ime, et ahvatlevad söögipildid praktiliselt alati töötavad.

6. Räägi inimkeeles

Esmaseks emotsioonide tekitajaks on peaaegu alati visuaalne pilt, kuid suurem rõhk langeb hoopis tekstile ehk copy`le, mille eesmärgiks on luua tarbija ning toote vahele emotsionaalne seos. MailChimp tabas selle kohe alguses ära ning tulemuseks on pärdik, keda armastavad miljonid. Muidugi, hea tarkvara ei tee ka paha. 

mailchimp.png
Soe ja muhe huumor on MailChimpi identiteedi kriitiline osa

 

7.Kasuta päris inimesi ja räägi lugusid

Fotopankadest võetud piltidel on kalduvus väga võltsilt mõjuda. Kui teete uut firmaveebi, siis tehke oma töötajatest pilte, rääkige nende lugusid ning ärge häbenege enda omapära näidata. Siirus mõjub hästi ning tekitab usaldust.  
 

eyes1.jpg
Eye tracking uuringud on tõestanud , et meie tähelepanu põhifookus langeb alati inimeste näoilmetele

 

Rohkem saab uuringust lugeda UsableWorld`i kodulehelt. Kui soovid eye trackingut ka enda uuringutes kasutada, siis võta meiega ühendust!

8. Ära anna liiga palju valikuid

Valiku suurenedes kahaneb meie ostuvalmidus ja ostusoov. Tihtipeale jääb ost katki, kuna klientidele antakse valida liiga paljude tootevariantide vahel. Kui meie ajule liigselt valikuid anda, siis me kiilume kinni ja ei suuda enam "osta nüüd" nupule vajutada.
 

ära-anna-liiga-palju-valikuid-560x655.jpg
Kui klient ei tea, mida ta otsib, siis viib liigne valikute rohkus ostu mittesooritamiseni

 

Eriti hulluks läheb olukord siis, kui meile kuvatakse mitmeid tooteid korraga ning kõikidel on võrdselt ostjaid või klientide antud hinnangud on sarnased. Kui selget eristavat tegurit ei ole, siis jääb ost tihtipeale sooritamata.

9. Kahanda ülekategoriseerimise riski

Inimestel on kalduvus laiendada tooteomadusi ka teistele sama tootja, keskkonna või pakkuja toodetele. Kui ühe tootega tekkis negatiivne kogemus, siis arvame, et „ka teised sama firma tooted on halvad“. Sellise olukorra vältimiseks tuleb pakkuda võimalikult head klienditeenindust ja lahendada konfliktid klientidele soodsamas suunas.

Positiivne kogemus toob kliendi üldjuhul poodi tagasi ja ta räägib sellest ka oma sõpradele. 

Kokkuvõtteks

Kui õpime tundma oma lõpptarbijate profiili ning saame aru nende käitumisest, motivaatoritest ning emotsioonidest, siis saame disainida kogemusi, mille tagajärjel on nii tulemuslikkus kui ka klientide rahulolu ühtlaselt kõrge.

Olge unikaalsed, eristuge, ärge oletage, tehke kliendiuuringuid, unustage fookusgrupid, testige oma lahendusi ja pidage meeles, et loote oma süsteeme reaalsetele inimestele.

Just viimane ongi väga hea kasutajakogemuse disaini saladus.

 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.