Liigu edasi põhisisu juurde
Tööintervjuu TWNis, arendaja tööd tegemas arvutis ja TWNi tiim istumas TWNi sildi juures

Kuidas muuta värbamisprotsess mugavaks ja mõnusaks nii kandidaadile kui tööandjale?

Liis Rillo

Tööle kandideerimine, kas siis IT-sektorisse või kuskile mujale, on sageli paljude inimeste jaoks üsna stressirohke protsess. Peas keerleb lõputul hulgal küsimusi: mis mind ees ootab, kas tuleb teha proovitöö ja kui raske see on, mitu vestlust tuleb, kas ma meeldin neile jne. 

 

Olen Trinidad Wisemani (edasidi TWN) värbaja Liis Rillo ning järgnevalt annan põgusa ülevaate IT-sektori tööturust ja tutvustan sulle värbamisprotsessi TWNis. Räägin ka sellest, kuidas mõlemal osapoolel pinged maha võtta nii et värbamine kulgeks kõigi jaoks mugavalt ja mõnusalt.

 

 

Seis IT-sektori tööturul

See pole enam kellelegi üllatuseks, et tööturg IT valdkonnas on praegu heitlik ja pidevas muutumises ning vaevleb jätkuvalt spetsialistide puuduse käes. Spetsialistide liikumist mõjutab suurel määral ka olukord majanduses. 

 

Näiteks hetkel on tunda, et startup’idest on hakanud rohkem inimesi liikuma. Nagu inimloomusele kohane, otsime me kindlust ja usaldusväärsust - ja seda ka tööandjalt. Siia lisandub veel spetsialisti enda eelistus stack’i osas, millega ta töötada soovib ning samuti mängib tööjõu liikumises tähtsat rolli ettevõtete vaheline tihe konkurents. 

 

TWNis on meie jaoks oluline pakkuda töötajatele ettevõttesiseselt võimalust nii karjääriredelil edasi areneda kui spetsialistina kasvada.

 

Et tööl oleks hea, tore ja jätkusuutlik, pakume oma inimestele ka erinevaid hüvesid ja ühistegevusi - toetame vaimset tervist ja sporditegemist, teeme põnevaid sisekoolitusi, korraldame mõnusaid tiimisündmusi ja tähistame kontoris tähtpäevi. Samuti saavad kõik TWNikad nautida meie uhiuut lõõgastusala ja baari ning katuseterrassi :)

 

Vaata, mida meie töötajad päriselt arvavad TWNis töötamisest:

 


 

Millised etapid sind TWNi tööle kandideerimisel ees ootavad?

Meie eesmärgiks on teha värbamisest võimalikult mugav ja mõistliku ajakuluga protsess ning TWNis hõlmab kogu värbamisprotsess endas tüüpiliselt kuut etappi:

 

  1. tööülesannete piiritlemine
  2. võimalike kandidaatide leidmine
  3. töövestlused, proovitööd
  4. kandidaatide hindamine ja selekteerimine
  5. otsustamine ja tööpakkumiste tegemine
  6. onboarding ehk sisseelamisprogramm

 

Kandidaati ennast puudutavad otseselt viimased neli, millest on meil TWNis omakorda välja kujunenud 6-sammuline värbamisstruktuur. Räägime neist sammudest täpsemalt, et teaksid, mis sind ees ootab, kui oled otsustanud kandideerida TWNi.

 

Pilt
tööintervjuu TWNis

 

1. „Saame tuttavaks“ vestlus 

Peamiseks eesmärgiks on saada omavahel lähemalt tuttavaks. Kumbki pool jagab oma ootusi uue ametikoha suhtes ja kandidaat räägib oma oskustest. Töövestlustel praktiseerime struktureerimata intervjuu vormi ehk vaba ja avatud suhtlust, mis peegeldab ka meie ettevõtte loomulikku ja igapäevast õhkkonda.

 

“TWNi värbamisprotsess oli uskumatult kiire ja efektiivne. Kõik vajalik info, dokumendid ja muu korraldus oli tehtud juba enne minu esimest tööpäeva - seega minu sisseelamine uude töökohta oli väga sujuv ja meeldiv.”


- Maris Jool, disainer

 

Mõistame, et uues olukorras on inimesed sageli ärevad ja kipuvad ka üle mõtlema. Seepärast on meie eesmärgiks tekitada, enne vestluse n-ö ametlikku osa, kandidaadi jaoks võimalikult mugav õhkkond ja mõistmine, et see kohtumine on alati kahepoolne.

 

Mitte ainult meie ei hinda sinu sobivust ettevõttele, vaid oluline on mõista, et ka kandidaat peab saama hinnata, kas TWN on üldse see ettevõte, mis sinu väärtuste ja ootustega kokku langeb. 

 

Loe meie varasemast blogiartiklist, mida hindab tööandja sinu CV ja kaaskirja juures ning saa soovitusi, kuidas neid koostada.

 

2. Proovitöö

Teatud rollide puhul palume teha ka proovitöö, et täpsemalt aimu saada, millised on kandidaadi oskused ja tase. Proovitöö saadame e-maili teel, et inimene saaks rahulikult omas keskkonnas ja omas tempos sellega toimetada.

 

Kandidaat annab ise meile märku, kui ta on tööga valmis saanud – meie omalt poolt tähtaegadega ei piira. Kui oleme selgust saanud, mida kandidaat oma karjäärilt soovib ja näeme, et meil on seda talle pakkuda, siis saame hinnata, milline võiks välja näha tema mentordamise programm. 

 

Siinkohal on oluline märkida, et kõigi kandidaatidega me sellest punktist edasi ei sammu. Näiteks nooremspetsialistide puhul - kui meie mentorid on hõivatud või kui meil ei ole majas inimesele sobivat projekti.

 

Kui sa siit sammust seekord edasi ei pääse, siis ei tasu siiski meelt heita. Hoiame alles kõigi kandidaatide CV’d ja kaaskirjad, kellega meie väärtused ja ootused kattuvad ning kui meil tekib hiljem sobiv tööpakkumine, siis võtame ühendust.

 

3. Küllakutse kontorisse

Sobiva kandidaadi puhul kutsume ta omale kontorisse külla, kus peale väikest tuuri ja tutvustust liigume juba tehnilise intervjuu juurde. Lisaks heale icebreak'erile, annab füüsiline kohtumine kandidaadile võimaluse juba näha ja tunnetada pisut ka töökeskkonda. 

 

“Trindidad Wisemani värbamisprotsess oli väga nauditav. Pärast esimest vooru värbajaga kutsuti mind nende uude kontorisse järgnevale intervjuule tiimijuhi ja digimuutuse valdkonnajuhiga. Nad jätsid väga professionaalse mulje, ma sain kõigile oma küsimustele vastused ja lahkusin intervjuult positiivse esmamuljega. Kogu värbamisprotsess oli läbipaistev, adekvaatne ja hästi läbi mõeldud.”


-    Kadi Rosenthal, tiimijuht

 

TWNis kasutame ka struktureerimata tehnilise intervjuu vormi ehk eelistame kandidaadiga vaba vestlust, mis võimaldab meil saada küsimustele objektiivsemaid vastuseid. Nagu ülal mainitud, annab selline intervjuu meetod hästi edasi ka meie ettevõttesisest vibe’i :) 

 

4. Otsuse tegemine

Siit edasi on meil aeg teha valik: kas tööpakkumine või äraütlemine, kui nägime vestluse käigus, et meie eesmärgid ja/või kandidaadi oskused ei olnud meie ootustega kooskõlas. Viimasel juhul anname sellest alati ka kandidaadile teada, et seekord siit koostööd ei sünni.

 

Mitte kõigile CV saatnutele, küll aga esimesele intervjuule jõudnud kandidaatidele anname soovi korral ka tagasisidet selle kohta, mis oli hästi ja millest jäi puudu.

 

5. Mõtlemise aeg

Kui oleme kandidaadile saatnud tööpakkumise, siis palume tal võtta aja mõtlemiseks. Kui ta on valmis TWNis uusi väljakutseid vastu võtma, siis allkirjastamegi lepingud.

 

6. Onboarding ehk sisseelamisprogramm

Viimane samm värbamisprotsessis on sisseelamine ja sellega alustame koheselt, kui kandidaat on enda tulekust teada andnud. Onboarding’u käigus leiame uuele tulijale sobiva mentori, võimaldame talle vajalikud ligipääsud ja uurime tema töövahendite eelistusi. Seejärel jääme teda meie kontorisse esimesele tööpäevale ootama, et saada tuttavaks tiimi ja projektidega.

 

“Alustamine TWNis läks väga õdusalt. Mulle tutvustati tiimikaaslasi ja sain kiirelt konstruktiivse ülevaate kontorist ja töökultuurist. Mind varustati minu enda poolt valitud uute seadmete ja töövahenditega ning koheselt kaasati mind ka projektide tegevustesse. Sisseseadmine läks väga sujuvalt ja kiirelt tänu kolleegide abivalmidusele.”


- Viller Maine, tarkvaraarendaja

 

Kui sinagi oled uute IT-alaste väljakutsete otsinguil, siis tutvu meie töökuulutustega siin ja võta julgesti ühendust :)

 

Pilt
Java arendaja töökuulutus

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.