Liigu edasi põhisisu juurde
projektide tiimid kontoris tööd tegemas

Millega peaksid arvestama, kui plaanid projektides inimeste vahetust?

Eva Salumäe

Trinidad Wisemanis (edasidi TWN) on meie eesmärgiks pikaajalised partnerlussuhted, mis praktikas tähendab aastaid sama ärivaldkonnaga tegelemist ning kliendile lahenduste pakkumist. Tarkvara arendajate poolt vaadatuna võivad sellised pikad projektid aeg-ajalt tekitada väsimust konkreetsest projektist või tehnoloogiast. 

 

Sellistes olukordades tulebki appi arendajate rotatsioon. Rotatsiooni all peame silmas protsessi, mille tulemusena üks tiimiliige liigub ühest projektist teise. TWNis oleme seisukohal, et arendajate rotatsioonil on palju positiivseid külgi, aga samas tuleb olla sellega ettevaatlik. 

 

Alustame positiivsetest joontest: 

 

Pilt
rotatsiooni 4 positiivset joont

 

 

1. Rotatsioon vähendab töötajate lahkumist.

Arendajad hakkavad otsima uusi väljakutseid, kui nende praegune töö on end ammendanud ega paku enam väljakutset. Pole kuigi põnev teha päevast päeva asju, mida sa juba väga hästi oskad. Teine oluline põhjus on sageli tehnoloogia. Arendajad tahavad katsetada ja õppida uusi tehnoloogiaid, mida pikalt kestnud projektis pole tihtipeale võimalik teha. 

 

Lisaks tehnilisele poolele ei tasu alahinnata ka ärivaldkonna põhist teadmist ja sellest tulenevat põnevust. Olles pikalt viinud ellu digimuutusi finantssektoris, on lahenduste loomine näiteks põllumajandus- või meditsiinivaldkonnas suureks väljakutseks ja vahelduseks. 

 

2.    Rotatsioon annab võimaluse õppida.

Pikalt üht ja sama projekti tehes hakkab tunduma, et see ongi ainus viis asju teha. TWNis toimuvad küll rollipõhised kogemuste vahetamise töötoad ja erinevad sisekoolitused, kuid siiski on praktiline kogemus parim viis saada tunnetust, kuidas teises projektis toimetatakse. 

 

3.    Rotatsioon tõstab koodi kvaliteeti.

Olles projektis pikalt sees, harjud mõnede nüanssidega niivõrd ära, et ei märkagi enam neid. Iga kord, kui projektiga liitub uus liige, tekib tal küsimusi, miks midagi tehakse just nii. See aitab tihtilugu tõsta kvaliteeti läbi pisikeste muudatuste. 

 

4.    Rotatsioon vähendab ego.

Pikalt ühte projekti tehes hakkab tekkima olukord, kus arendajad ”omavad” koodi. Koodi ”omamine” toob kaasa rea probleeme, mis takistavad efektiivset koostööd ja laiema pildi nägemist ning see viib lõpptulemusena kehvema tulemuseni. 

 

 

Igal asjal on kaks külge. Nii ka rotatsioonil. Tasub olla tähelepanelik järgnevates punktides: 

 

1.    Eduka tarkvara projekti aluseks on hästi kokku töötanud tiim.

Võtab palju aega enne, kui tiimiliikmed õpivad üksteist tundma ja teineteisega arvestama. Igalühel on oma tugevused ja nõrkused ning veidrused. Võib kuluda peaaegu aasta, et hakata mõistma, mis laadi ülesanded kellelegi meeldivad, milline on kaaslaste huumorisoon ning kes kuidas töömahtusid hindab. 

 

Seepärast tasubki olla väga ettevaatlik seda mikrokooslust muutma minnes. Uus tiimiliige tuleb paratamatult asendama n-ö “vana” tiimiliiget ning täiesti spontaanselt võib tiimist kuulda arvamusi, et väga mõnus oleks olnud anda see töö just välja roteeritud arendajale.

 

Lisaks tähendab uue tiimiliikme kaasamine korralikku õppimiskõverat koostöö algusfaasis. Edu tagab siinkohal hästi väljatöötatud mentorlussüsteem, mille toimimisest TWNis oleme pikemalt kirjutanud oma varasemas blogiartiklis.

 

2.    Kas on võimalik leida uus projekt kogu tiimile?

See on kindlasti parim viis, kuidas rotatsiooni ellu viia. Siinkohal on muidugi mõned eeldused – tiimi poolt tehtud eelmine projekt peab saama valmis või see peab olema vähemalt sellisel tasemel, et seda on võimalik edasi anda.

 

Rotatsiooniga ei ole mõistlik liiale minna ja rotatsioon ei ole kindlasti vahend probleemide lahendamiseks. Pigem tasub selles näha võimalust asjade paremaks muutmiseks.

 


 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.