Liigu edasi põhisisu juurde
Illustratsioon Structure ja Advanced Roadmaps rakendustest. Põhilised värvid - neoonlillad ja roosad mummukesed mustal taustal.

6 aspekti, millega arvestada, kui valid projektiportfoolio planeerimise töövahendit Advanced Roadmaps või Structure näol

Alice Bakhoff

NB! Juhime tähelepanu, et Atlassiani tooteid arendatatakse tempokalt. Artiklis välja toodud tooteomadused võivad ajas muutuda.

 

Turul olevad projektiportfelli planeerimise ja haldamise tooted on kõik on veidi erinevad, aga laias laastus täidavad sama eesmärki – võimaldada ülevaadet ettevõtte strateegilistest eesmärkidest ja projektidest, mis eesmärke saavutada aitavad.

 

Järgnevalt uurime kahte Jiraga ühilduvat rakendust – Advanced Roadmaps ja Structure (pilveplatvormi versioonid) - ning toome välja mõned aspektid, millega arvestada, kui oled valimas ühe või teise heaks.  

 

 

Piletite kuvamine ajajoonel 

Kui ennatlikult võiks arvata, et igas projektiportfoolio planeerimise töövahendis on vaikimisi võimalus vaadata pileteid ajajoonel (Gantti graafik), siis Structure - Flexible Jira Project Management (edaspidi lühemalt „Structure“) on selles osas erandiks.

 

Vaikimisi kuvatakse Stucture tahvlil pileteid lihtsa spreadsheet sarnase listivaatena. Piletite kuvamine ajajoonel on küll võimalik, kuid selleks peab juurde soetama Structure pluginaga ühilduva Structure.Gantt lisarakenduse.

 

Mis puutub Advanced Roadmaps’i, siis piletite kuvamine ajajoonel on juba tootes sisalduv funktsionaalsus. 


Illustreeriv vaade Advanced Roadmaps ajajoonest, kus pileteid kuvatakse ajajoonel värviliste kastikestena
 
Illustreeriv näide Advanced Roadmaps ajajoonest. Pileteid saab kuvada nädalate, kuude, kvartalite või aastate kaupa. Kastikeste värve saab seadistada erinevate parameetrite alustel. 

 

Piletilimiit 

Kui ettevõte on suur ning selle projektid kestavad aastaid, siis saab kindlasti märkimisväärseks otsustuskohaks ka asjaolu, et kui palju pileteid saab üldse ühel projektiplaneerimise tahvlil/plaanil kuvada.

 

Advanced Roadmaps puhul on maksimaalne lubatud piletite arv 5000 piletit ühe plaani kohta. Structure Cloud puhul on limiit aga topelt suurem - 10 000 rida.

 

Automaatne planeerimine 

Advanced Roadmaps’is sisaldub automaatse planeerimise võimekus. Automaatplaneerija koostab plaane võttes arvesse piletiga seonduvat, muuhulgas näiteks: 
 

  • kas tiim kasutab Kanban või Scrum metoodikat; 
  • piletite kuuluvust sprinti; 
  • iteratsiooni mahu ülejääk; 
  • pileti algus ja lõpukuupäev; 
  • pileti hinnangud (estimates).

Näiteks võimaldab automaatplaneerija Kanban tiimi piletite hinnangute põhjal määrata piletitele algus ja lõpukuupäevasid, arvestades tiimi kuuluvate inimeste hulka ning tiimi töövõimekust (capacity) nädala kohta. 

 

Mis puutub Structure pistikprogrammi, siis tiimide ning nende töövõimekuse kirjeldamist see hetkel ei toeta. 
 

Illustreeriv vaade Advanced Roadmaps automaatplaneerimise vaatest

Advanced roadmaps automaatne planeerimine. 

 

Piletite grupeerimine custom välja väärtuste alusel 

Projektiplaneerimise vaates on olulisel kohal võimalus pileteid grupeerida.  

 

Advanced Roadmapsis on küll võimalus teatud kohandatud väljasid plaani vaatesse lisada (erandiks võivad olla teiste pluginate väljad, nagu näiteks Tempo väljad) ja neid piletite kõrval kuvada, kuid puudub võimalus pileteid nende väljade alusel grupeerida. 

Illustreeriv vaade Advanced Roadmaps plaanist, kus piletidon grupeeritud assignee alusel

Piletite grupeerimine Advanced Roadmaps plaanil, kus piletid on grupeeritud assignee alusel. Lisaks saab grupeerida nii projekti, aga ka Assignee, Component, Label, Release, Sprint või Team välja alusel. 

 

Structure see eest võimaldab ka teatud kohandatud väljade põhist piletite grupeerimist. Näiteks kui projektides on kasutusel valikvastuse tüüpi väljad, on tahvlil pileteid võimalik grupeerida valikvastuste kaupa. 

 

Illustreeriv vaade Structure tahvlist, kus pileteid grupeeritakse kohandatud välja "Countries" alusel ning seejärel "Assignee" välja alusel

Piletite grupeerimine Structure tahvlil, kus piletid on esmalt grupeeritud kohandatud välja “Countries” väärtuste alusel ning seejärel Assignee kaupa. 
 

UX ja UI 

Ideaalne, kui saaks kasutada rakendust, mis oleks kaunis&kaasaegne, täis nutikaid funktsionaalsuseid ja mida loomulikult oleks ka mugav kasutada. 

 

Paraku harva (kui just ise ei disaini ja arenda :P) täidab üks tarkvara kasutaja kõiki soovunelmaid. Siiski on ju kasutaja perpektiivist mõistetav, et kui rakendus saab olema igapäeva töövahend, mängib olulist rolli ka iga väiksem kasutuskogemuse aspekt.

 

Mõned funktsionaalsed kasutuskogemuse tähelepanekud, mis meile Structure juures meeldivad: 
 

  • quick transformations -  kasutajal on võimalik kõikide piletite hulgast ühe klikiga aktiveerida erinevaid päringutulemusi (näiteks ainult mulle suunatud piletid või piletid, mis ei ole kellegile suunatud).
    Erinevaid päringuid vastavalt vajadusele saab juurde lisada või eemaldada. 
  • pileti detailvaade  – kui tekib vajadus uurida mõnda piletit lähemalt, siis tahvli vaates selle KEY’le klikkimine (erinevalt Advanced Roadmapsist) ei ava piletit mitte uues vaheaknas, vaid samas vaates hüpikaknana. 
  • kahe-paneeliline vaade – kui projektiportfelle kujutavad plaanid on üksteisega seotud ning nende kallal on vaja paralleelselt töötada, on selle jaoks võimaldatud mugav double grid lahendus. Vaade võimaldab pileteid mugavalt ühelt tahvlilt teisele lohistada. 
     

Illustreeriv vaade Structure tahvlitest kahe-paneelilises vaates
 
Structure kahe-paneeliline vaade. 
 

Saadavus 

Lisaks paljudele muudele aspektidele on kindlasti ka saadavus ja hind üks nendest, mis saab määravaks ühe või teise kasuks otsustamisel.  

 

Advanced Roadmaps on Jira Software Data Center tootes vaikimisi sisalduv; Cloud platvormil on see lisarakendus tootesse põimitud alates Premium plaanist. 

 

Structure on samuti saadaval nii Data Center kui Cloud platvormil, ent tasulise lisarakendusena. 

 

 

Mõlemal omad eelised 

Lähtuvalt konkreetsetest vajadustest ja ka platvormist (Data Center või Cloud) tuleb ühe või teise kasuks otsustamisel kindlasti arvestada veel hulga aspektidega.  

 

Soovitame alustada nõuete kaardistusest, et lähteülesandeid proovilitsentsi abil juba otse keskkonnas läbi mängida.           

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.