Liigu edasi põhisisu juurde
11039

Analüütik Mart Mere: Joonised olgu joondatud ja kriipsud sirged

Mart on meie analüütikutiimi pesamuna. Käesoleva intervjuu raames uurime Mardilt, kuidas ta süsteemianalüüsi juurde sattus ja milline on ühe süsteemianalüütiku igapäevaelu. Mart tuli meile avalikust sektorist, täpsemalt öeldes Riigikogu Kantseleist, kus tegeles igapäevaste IT-küsimustega ja analüüsiga.
 

Räägi, kuidas sa IT juurde sattusid?

Olen alati arvutitega tegelenud. 94. aastal kasutasin esimest korda internetti ja alates sellest ajast olen olnud sellega seotud. Alates 90ndate algusest olen olnud tuttav Unixi, Linuxi ja Windowsi operatsioonisüsteemidega. Hetkel õpin IT Kolledžis arendust. Huvitav on ehk see, et kogu selle virr-varri juures pole mul kontot üheski sotsiaalvõrgustikus.
 

Tohoh, miks sa sotsiaalvõrgustikest hoidud?

Ilmselt sellepärast, et olen näinud, kui palju infot jääb tegelikult kättesaadavaks, mis tekitab küsimuse, kas seda kõike on ikka vaja? Netiturvalisus on minu jaoks väga oluline teema. Seetõttu olen tuttav ka Tor'i ja krüptovaluutade maailmaga.

Praktilises elus pole mul neid vaja olnud, aga mina näen nendes väga suurt tulevikku. Ilmselt seetõttu tegelen kõrvalt ka ühe krüptovaluuta startupiga, millest hetkel veel ei räägiks. Oleme alles stealth mode’is.
 

Kuidas sa süsteemianalüüsi juurde sattusid?

Selles võib süüdistada Andrus Sarve, Trinidadi vanemanalüütikut, kellega olen paaril korral sattunud süsteemianalüüsi projekte tegema. Süsteemianalüüsiga olen tänaseks tegelenud viis aastat, kuid mitte küll põhitööna.
 

Mis sind analüütiku töös paelub?

Keeruliste ülesannete lahendamine. Mingi aeg lahendasin huvi pärast võrrandeid ja kui varem tegin seda lihtsalt lõbu pärast, siis analüütikuna saan mõelda välja, kuidas tellija nendest äriloogilist kasu lõigata saab. Konstruktiivne mõtlemine on kõige olulisem.

Eks süsteemianalüütikud on ikka parajad perfektsionistid ka. Joonised peavad olema perfektselt joondatud ja kriipsud sirged. Arenduseks on oluline, et süsteemianalüüs oleks võimalikult korrektselt teostatud, kuna väiksemgi viga võib tuua kaasa ebaõnnestunud lõpptulemuse.

Ühes meie hiljutises avaliku sektori projektis oli näha, et liidesed olid väga detailsed, aga varem koostatud dokumendid kehvasti kirjutatud. Kokkuvõttes ei saanud lõppkasutajad sellest erilist kasu.

Alati tuleb mõelda, kes on dokumendi sihtrühm. Kui seda ei loe tehnilised inimesed, siis tasub kirjutada stiilis, millest igaüks aru saab. See on ilmselt ka meie trump siin Trinidadis. Igal dokumendil on kindel sihtrühm ja vastav stiil; kellele tehnilisem, kellele lihtsam.
 

Mida sa soovitaksid tudengitele, kes valivad arenduse ja analüüsi vahel?

See on keeruline küsimus. Arenduses on kindlasti palju rohkem detailsust, kuid analüüsis on jällegi suur pilt olulisem. Isiklikult ma arvan, et arendus sobib ehk natuke püsivamale inimesele. Mõlema ühisosa on tegelikult päris suur. Erinevus seisneb detailsuses.

Sisimas tunnen, et analüüs on arendusest mõnusam, kuna analüüsi puhul suhtled inimestega märksa rohkem ja ülesanded on laiemad. Olen üks paras lobamokk ja suudan inimestega kiiresti ühele lainele saada.
 

Kuidas sa hindad meie vanemanalüütikute kogemusi ja abi?

Trinidadi analüütikud on väga suured eeskujud. Kollektiivi mõttes on meie analüütikud tugevad professionaalid ning Alan ja Andrus on tõsised analüüsimaailma superstaarid.

See on väga tänuväärne enesearenduse võimalus nende juures tööd teha. Mina ja Heldi oleme mõlemad avaliku sektori taustaga, aga Alan ja Andrus on teinud nii erasktori kui ka avaliku sektori suurprojekte. Üks võimsam kui teine.
 

Kuidas sa meie kontorielu hindad?

See on Trinidadis parajalt lärmakas ja väga lõbus, aga see pole töötegemist seganud. Pigem on see väga hea vaheldus kuivale tööle, mida IT tegelikult on.

Kui mõte mingil põhjusel kinni jookseb, siis saab Xboxi käima panna ja mõned raundid oma lemmikmängu teha. Siin ei näe sellist pilti, et kamp noormehi istuvad hommikust hilisõhtuni arvuti ees.  Pigem möllavad nad Xboxi taga. :)
 

Lisa kommentaar

Plain text

  • HTML elemendid keelatud.
  • Automaatne rea- ja lõiguvahetus
  • Veebilehtede aadressid ja e-posti aadressid muutuvad automaatselt linkideks.